Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de tratament de canal, este un procedeu stomatologic care se ocupă de tratarea infecțiilor și a afecțiunilor din interiorul dintelui. Acest tratament este efectuat atunci când pulpa dentară, care conține nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv, devine infectată sau deteriorată.

Tratamentul endodontic este o procedură complexă și este recomandat să fie efectuat de un medic stomatolog specializat în endodonție. Scopul principal al tratamentului este de a salva dintele afectat și de a elimina durerea și infecția asociată.

Pentru a înțelege mai bine ce este și ce presupune tratamentul endodontic (tratamentul de canal), trebuie să știm căteva noțiuni de bază despre anatomia dintelui.

Dintele este alcatuit din mai multe straturi.

Dinspre exterior către interior, aceste straturi sunt: smalț, dentină și pulpa dintelui.

Pulpa dintelui (nervul) este un țesut conjunctiv bogat în vase sangvine și terminații nervoase care sunt responsabile de formarea dintelui în cursul erupției sale pe arcadă.
Odată cu încheierea formării dintelui, țesutul pulpar și-a încheiat rolul. Ceea ce înseamnă că, la nevoie, pulpa dentară poate fi eliminată fără ca dintele să fie afectat.

Endodonția este o ramură importantă a medicinei dentare ce stă la baza restaurărilor dentare atât simple, cât și complexe.

Prin endodonție înțelegem realizarea unui tratament de canal în diferite situații precum:
  • evoluția unui proces carios (a unei carii) ce a ajuns la nivelul pulpei dentare (nervului) și dintele începe să doară;
  • refacerea unui tratament de canal necorespunzător care a dus la afectarea țesutului din jurul vârfului rădăcinii (apexului) urmat de disconfort sau durere. Această afectare a țesutului de la vârful rădăcinii se poate manifesta prin apariția unei umflături la nivelul gingiei din dreptul dintelui în cauză și a unei fistule prin care infecția încearcă să se dreneze spre exterior;
  • tratament protetic în care este ideal ca dinții pe care se vor aplica viitoarele coroane protetice să nu dezvolte afecțiuni ale spațiului endodontic în viitor. De aceea, în unele cazuri, când prin șlefuirea dinților pentru aplicarea coroanelor protetice poate fi deschisă camera pulpară sau se ajunge foarte aproape de nerv și apare sensibilitate, dinții cu pulpa dentară integră sunt devitalizați. De asemenea, tratamente de canal mai vechi sunt refăcute atunci când se observă infiltrarea acestora cu salivă sau dacă există un risc de infectare a canalului radicular sau a țesutului periapical.

În cadrul Clinicii Stomalux se găsesc și medici stomatologi cu specializare în tratamente endodontice.Atat în cazurile ușoare cat și în cele complicate ,cu utilizarea microscopului endodontic, suntem gata să vă oferim cele mai bune servicii medicale stomatologice.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.