Protetica dentară

Este o ramură a stomatologiei care analizează starea arcadelor, a echilibrului muscular și articular, afectate de pierderea unuia sau a mai multor dinți (edentație) sau de tocirea acestora (atriție), și găsește cele mai potrivite soluții de tratament în scopul refacerii integrității arcadelor atât în mod funcțional cât și în mod estetic.

Protezele dentare sunt concepute în urma unui plan de tratament individualizat în funcție de problemele fiecărui pacient. Tratamentul protetic este stabilit de medicul stomatolog în urma examinării clinice și radiologice a pacientului (radiografii, CT).

Edentația

Edentația reprezintă lipsa unuia, mai multora, sau chiar a tuturor dinților de pe arcadele dentare. Pierderea unui singur dinte atrage după sine o serie de modificări și tulburări la nivelul dinților rămași, oaselor maxilare, a musculaturii și articulației temporo-mandibulare. Pe tot parcursul vieții dinții suferă mici mișcări pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini dar și cu cei corespunzători de pe arcada opusă (antagoniști). În situația în care un dinte lipsește, ceilalți dinți încearcă să compenseze lipsa acestuia urmând a se întampla înclinarea dinților marginali edentației și extruzarea (erupția) dintelui antagonist spre spațiul edentat. Aceste modificări de poziție a dinților restanți vor conduce la:

  • probleme ocluzale (tulburări masticatorii prin apariția unor contacte anormale);
  • tulburări posturale urmate de dureri la nivelul capului, cefei, membrelor;
  • probleme parodontale prin apariția zonelor retentive greu de igienizat însoțite de inflamație gingivală care netratată poate duce la boala parodontală;
  • probleme dentare: tocirea smalțului cu apariția sensibilității și creșterii susceptibilității la carie
Protezele dentare

Protezele dentare sunt piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale (acrilat, compozit, ceramică, zirconiu) cu ajutorul cărora se reface integritatea și funcționalitatea arcadelor dentare.

Tipuri de proteze dentare:

1. Fixe – unidentare (coroane) și pluridentare (punți)
Coroanele refac morfologia unui singur dinte și se fixează prin cimentare. Punțile dentare sunt lucrări protetice ce refac lipsa unuia sau a mai multor dinți. Lucrările protetice fixe se pot realiza din mai multe materiale:

  • ceramică pe metal;
  • ceramică pe zirconiu;
  • compozit/acrilat;
  • metale nobile/seminobile

2. Mobilizabile
Indicate în cazul edentațiilor extinse ce nu permit protezare fixă, sunt ancorate prin sisteme speciale de dinții restanți și pot fi îndepărtate de pacient pentru igienizare (proteze scheletate, parțiale acrilice, flexibile).

3. Mobile
Sunt lucrări protetice extinse, folosite în edentațiile totale (proteze totale).

4. Protezare pe implanturi
a. Coroane pe implant – în cazul unui dinte lipsă nu mai este necesară prepararea dinților vecini și folosirea unei punți dentare pentru protezare; implantul va avea rol de rădăcină dentară și va putea susține o coroana dentară.
Punți pe implanturi – implanturile permit și folosirea punților pentru protezarea unor edentații extinse.

În cadrul Clinicii Stomatologice Stomalux Iași echipa de medici stomatologi, vă stă la dispoziție cu soluții terapeutice dentare, pentru sănătatea zâmbetului tău.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.