În prezent, tratamentul pentru paradontoză implică o abordare multidisciplinară și individualizată, care poate include mai multe proceduri și terapii în funcție de stadiul și severitatea bolii.

Tratarea parodontozei are ca scop curățarea completă a acelor pungi parodontale sau buzunare formate în jurul dinților și de a preveni deteriorarea osului. Pentru ca tratamentul să fie eficient, e nevoie de adoptarea unei rutine zilnice de îngrijire orală, de gestionarea altor probleme de sănătate care pot afecta sănătatea dentară și de evitarea fumatului.

Igiena orală în tratamentul parodontozei

Medicul stomatolog va oferi instrucțiuni despre cum se poate reduce numărul de bacterii din gură, ceea ce implică menținerea dinților și a gingiilor curate și sfaturi cu privire la utilizarea corectă a periei de dinți și a aței dentare. De asemenea, dentistul poate recomanda alte produse de igienă orală, cum ar fi o anumită apă de gură.

Ca parte a tratamentului pentru parodontoză:
  • Dinții se perie de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor.
  • Se ia în considerare utilizarea unei periuțe electrice, care poate fi mai eficientă.
  • Se face o vizită la medicul stomatolog cel puțin de două ori pe an pentru o curățare profesională a danturii.
  • Se evită fumatul și mestecarea tutunului.
Curățarea profesională (detartraj) în tratamentul parodontozei

În timpul curățării profesionale a dinților (detartraj), medicul stomatolog îndepărtează acumularea plăcii și tartrul de pe dinți și de la rădăcini, după care lustruiește dinții și îi tratează cu fluor. Orice buzunare parodontale care s-au format ar putea necesita o curățare profundă pentru a permite vindecarea. O metodă de curățare profundă numită scalare și planare radiculară ajută la răzuirea tartrului și, de asemenea, la eliminarea eventualelor pete aspre de la rădăcina dintelui, unde bacteriile tind să se adune.

Terapia cu antibiotice în tratamentul parodontozei

Antibioticele topice sau orale pot ajuta la controlul infecției bacteriene și la tratarea gingiilor inflamate. Antibioticele topice pentru dinți pot include clătirea cu o apă de gură specială sau aplicarea unor geluri care conțin antibiotice în spațiul dintre dinți și gingii sau în pungile parodontale, după curățarea profundă. Cu toate acestea, pot fi necesare și antibiotice orale pentru a elimina complet bacteriile care au cauzat infecția.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole