Ce este sinusul maxilar?

Sinusul maxilar este o cavitate în grosimea osului maxilar care comunică cu cavitatea nazală și cu celelalte sinusuri din cap (frontal, etmoidal, sfenoidal). Acesta este înconjurat de o membrană foarte subțire denumită membrană sinusală sau Schneider, asemănătoare cu membrana unui ou de găină care învelește albușul și gălbenușul. În cazul unor extracții îndepărtate în zona molarilor sau premolarilor maxilari osul din această zonă se resoarbe atât consecutiv pierderii dinților cât și din cauza pneumatizării continue sinusului maxilar. Cu cât perioada în care dinții au lipsit din zona respectivă este mai mare, cu atât lipsa de os va fi și ea mai mare, existând chiar cazuri în care oferta osoasă se reduce la lamelă de os, de grosimea unei coji de ou.

Ce este sinus lift?

Sinus lift-ul este o intervenție chirurgicală care se realizează în zona dinților superiori laterali pentru a mări volumul osului deteriorat, din cauza pierderii dinților, astfel încât să dispună de o grosime potrivită pentru inserarea și susținerea unui implant dentar. Pentru reconstrucția osului, este necesară ridicarea podelei sinusului cu ajutorul unei mici deschideri în maxilar. Ulterior se poate plasa materialul de adiție.

Din momentul în care se pierde un dinte, începe atrofierea osului alveolar. Din această cauză, medicii stomatologi recomandă inserarea unui implant dentar în cel mai scurt timp. În cazul în care nu se recurge imediat la montarea implantului și are loc resorbția osoasă, va fi necesară intervenția cu adiție de os. Dacă implantul se inserează în zona superioară a maxilarului, medicul poate recomanda și intervenția de sinus lift.

Tipuri de sinus lift

Există două tipuri de operații de sinus lift și anume sinus lift intern și sinus lift extern, acestea diferențiindu-se între ele prin zona prin care se intervine chirurgical asupra sinusului. Deasmenea, decizia asupra tipului de intervenție aparține medicului și este legată tot de oferta osoasă. În cazul în care există un minim de 6 mm de os restant și se dorește o creștere de doar 2-3 mm a ofertei osoase pentru a asigura stabilitatea implanturilor atunci se va efectua o operație de sinus lift intern. În situația în care volumul de os este prea mic și necesită reconstrucția unei zone mai mari pentru asigurarea implanturilor, atunci se va efectua operația de sinus lift extern.

Sinus lift intern

Este o procedură mai puțin invazivă în comparație cu operația de sinus lift extern, manopera realizându-se prin locul destinat inserării implantului. Avantajul constă tocmai în faptul că este mai puțin invazivă însă are anumite limite, iar medicul nu are un control vizual al membranei sinusale. Are indicații limitate și este potrivită pentru anumite cazuri.

Sinus lift extern

Este o procedură chirurgicală care se aplică în situația în care volumul de os din zona maxilară posterioară este foarte redus. Operația se realizează sub anestezie locală, iar medicul chirurg incizează gingia în zona laterală superioară unde va decupa o mică fereastră osoasă în zona sinusului. După realizarea ferestrei respective, medicul va utiliza instrumente specifice pentru ridica membrana sinusului de pe interiorul osului maxilar. Între osul restant și membrana sinusului se adaugă materialul de adiție (os autolog prelevat de la pacient, os artificial sau os de origine animală preparat corespunzător, iar materialul va fi apoi protejat prin aplicarea unei membrane de colagen.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole