Sinus lift: indicații postoperatorii

Prin intervenția de sinus lift se aplică o grefă osoasă (adiție de os) pentru restabilirea osului maxilarului în vederea inserării unui implant dentar. Este o procedură comună efectuată în cazul în care extracțiile au avut loc cu mult timp în urmă, ceea ce a dus la resorbția osului în zona molarilor superiori.

Ce se întâmplă după intervenția de sinus lift?

După procedura de ridicare a sinusurilor sau sinus lift, majoritatea pacienților prezinta umflare și sângerare, dar disconfortul este minim. Iată câteva recomandări pentru perioada post operatorie:

Este imperativ să urmați cu atenție instrucțiunile medicului pentru a asigura vindecarea și a îmbunătăți rezultatul pe termen lung al intervenției.

Sângerarea

O ușoară sângerare este normală în prima zi după intervenția chirurgicală. Sângerarea prelungită poate fi controlată folosind un tampon de tifon plasat direct pe rană. Dacă este nevoie, acesta poate fi schimbat după 30 minute.

Nu scuipați deoarece acest lucru poate duce la dislocarea cheagurilor de sânge de la locul operației. Astfel, pot rezulta sângerări, durere și întârzierea vindecării.

Umflarea

Umflarea este o reacție normală după operație. Pentru a o reduce, se aplică comprese cu gheață pe obraz în zona operației. Gheața trebuie aplicată continuu, pe cât posibil, în primele 48 de ore. Umflarea atinge în general un vârf în 48-72 de ore și apoi dispare în următoarele zile.

Durerea

Medicamentele pentru durere ar trebui luate încă înainte ca anestezia să își piardă efectul. Alte medicamente recomandate sunt: un spray salin pentru a menține nasul umed, antiinflamatoare, analgezice, antibiotice. Asigurați-vă că antibioticele prescrise sunt luate conform instrucțiunilor pentru a preveni infecția.

Evitați suflarea nasului

Cea mai importantă parte a recuperării este menținerea grefei osoase la locul său. Astfel, în următoarele 4 săptămâni după intervenție, suflatul nasului este interzis. La fel, în cazul strănutului, acesta trebuie făcut cu gura deschisă pentru a evita orice presiune asupra zonei. Acestea ar putea provoca mișcarea materialului pentru grefele osoase și slăbirea cusăturilor.

Dieta

Imediat după procedura se recomandă consumul a cât mai multe lichide. Acestea trebuie să fie reci.

Evitați lichidele și alimentele fierbinți și în ziua operației consumați alimente moi, reci și ușor de mestecat.

Evitați mâncărurile picante, tari sau greu de mestecat. Alimentele crocante sau tari pot pătrunde la locul intervenției și pot rupe cusăturile, cauzând durere și sângerări. La fel și în cazul folosirii paiului pentru băut.

Evitați să mestecați direct pe zona operației cât mai mult posibil în prima săptămână.

Igiena orală

În ziua operației se interzice clătirea gurii. Începând cu a doua zi se poate utiliza o apa de gură pe bază de clorhexidina de 2-3 ori pe zi. Apa de gura se poate folosi atâta timp cât nu conține alcool și dacă nu se scuipă. Utilizând apa de gură se evită infecțiile postoperatorii, respirația urât mirositoare sau gustul neplăcut.

Tot de a doua zi, poate fi reluată rutina obișnuită de periaj, însă cu mare atenție și grijă în zona operației.

Nu spălați dinții adiacenți locului grefei timp de 5 zile. După aceea, puteți peria ușor suprafețele dinților adiacenți, atâta timp cât perii nu ating locul grefei.

Nu utilizați instrumente de igienă interdentală în primele 4 săptămâni.

Fumatul

Evitați fumatul cel puțin două săptămâni după operație. Fumatul întârzie vindecarea și poate duce la infecții, crescând dramatic riscul eșecului intervenției de sinus lifting.

Activitatea fizică

Evitați activitățile fizice intense, deoarece acestea pot provoca sângerări ale rănilor. Orice activitate sau exercițiu intens trebuie evitat în următoarele 5-7 zile.

Activități ușoare precum mersul pe jos sunt obligatorii pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și a altor probleme pulmonare. Majoritatea pacienților care suferă această procedură pot reveni la muncă după două zile.

Sporturile subacvatice sunt interzise până la vindecare. Evitați scufundările și zborul în aeronave presurizate ce pot crește presiunea sinuzală.

Evitați să vă aplecați pentru ridicarea obiectelor grele, să umflați baloane, să cântați la instrumente muzicale sau orice activitate care mărește presiunea orală sinuzală.

Alte recomandări după operația de sinus lift:

Nu întindeți buza pentru a vedea rana, nu atingeți si nu puneți presiune cu limba pe suturi.

Firele se vor îndepărta la 10-14 zile după intervenție

În general, controalele post-chirurgicale se efectuează săptămânal pentru prima lună și la fiecare 2 săptămâni pentru luna următoare.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole