Sigilantul este un strat de material subțire, protector, care aderă la suprafața dintelui. Este important de știut că sigilantul nu înlocuiește periajul și folosirea aței dentare, dar ajută la reducerea semnificativă a riscului carios, în special în cazul copiilor.

Igiena orală corectă este cea mai bună metodă de prevenire a cariilor. Datorită anatomiei acestora, cu numeroase șanțuri și fisuri pe suprafața lor, dinții, în special cei din zona posterioară (molarii), nu sunt întotdeauna ușor de curățat. Există însă o metodă profilactică ce vine în ajutorul nostru, sigilarea dentară.

Cum acționează sigilanții?

Sigilanții sunt ca niște „pelerine de ploaie”. Atunci când bacteriile cauzatoare de carii întâlnesc resturi alimentare, produc acizi ce penetrează smalțul și formează cavități. Aplicarea sigilantului acționează ca o barieră în calea resturilor alimentare, a bacteriilor și a acizilor produși de acestea.

Cine poate beneficia de sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este utilă atât copiilor cât și adulților, dar eficiența acestei metode profilactice este mai mare dacă se efectuează precoce, imediat după erupția dinților definitivi. Primul molar erupe în jurul vârstei de 6 ani, iar al doilea la aproximativ 12 ani. Sigilarea acestor dinți imediat după erupție îi va proteja de carii încă de timpuriu.

Cum se efectuează sigilarea dentară?

Sigilarea este o procedură rapidă și nedureroasă. Medicul dentist curăță dintele cu o periuță și o pastă specială, apoi spală și usucă dintele. Se aplică apoi un gel care pregătește suprafața dintelui pentru a forma o legătură puternică între dinte și sigilant. După câteva secunde, dintele se spală din nou, se usucă, apoi se aplică sigilantul și se polimerizează (se întărește) cu o lampă cu lumină specială.

Cât timp rezistă sigilarea dentară?

Sigilările au în general o durată de viață de câțiva ani, dar trebuie verificate periodic și reaplicate dacă este necesar. Verificarea se face mai ușor atunci când sigilantul are o culoare diferită de cea a dintelui (de exemplu alb).

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole