
Este o tehnologie inovatoare, care înlocuiește cu succes metoda clasică, mai puțin confortabilă, de amprentare a arcadelor dentare cu materiale siliconice. Scanarea digitală permite obținerea unor imagini extrem de detaliate ale cavității bucale într-un timp foarte scurt. Scanarea este realizată de un senzor miniatural care transmite digital o imagine 3D a arcadelor către un computer. Precizia amprentelor digitale depinde foarte mult de calitatea scanerului utilizat, precum și de experiența medicului în utilizarea acestuia.
Ce este un scaner intraoral?
Scanerul intraoral este un dispozitiv modern pentru scanarea cavității intraorale, care este folosit pentru a crea amprente digitale în stomatologie. Amprentele obținute sunt apoi utilizate în combinație cu tehnologia CAD/CAM de fabricare a lucrărilor protetice. Astfel, imaginea obținută prin scanare, este transmisă la laboratorul de tehnică dentară, unde se creează pe computer designul viitoarei lucrări protetice. Odată aprobat designul este transmit către mașina de frezat, care va crea lucrarea propriu-zisă, din materialul ales.
Indicațiile scanării intraorale
Scanerele intraorale sunt folosite în stomatologie pentru a amprenta arcadele dentare, dar și ca unealtă ajutătoare în identificarea și diagnosticul problemelor dentare. De asemenea, cu ajutorul imaginilor obținute de scanner, pacientul poate înțelege mult mai ușor situația reală a danturii sale, precum și planul de tratament recomandat.
Scanerele intraorale facilitează foarte mult munca specialiștilor și reduc timpul dintre prima vizită și finalizarea tuturor tratamentelor. Amprenta digitală poate fi transmisă instant către laboratorul de tehnică dentară. Nu se mai pierde astfel timp cu transportul amprentelor clasice la laborator și cu turnarea modelelor din gips. Tehnicianul nu trebuie decât să deschidă fișierul primit de la medic, și se poate apuca direct de realizarea lucrărilor.
Amprentarea digitală poate fi folosită pentru:
- inlay-uri și onlay-uri;
- coroane simple din diverse materiale;
- punți dentare;
- proteze dentare mobile și semifixe;
- ghiduri chirurgicale;
Avantajele și dezavantajele scanerelor 3D intraorale
Dezavantajele scanării intraorale sunt puține, și unele dintre ele pot fi chiar evitate în totalitate de un medic cu experiență. Printre acestea se numără:
- Dificultate în scanarea locurilor greu accesibile, precum zona molarilor de minte.
- Incapacitatea de a scana zone invizibile (ascunse de gingii), cum ar fi rădăcinile unui dinte.
- Imagine neclară a zonelor în care apare sânge sau salivă. De aceea, ideal este ca arcadele sa fie uscate în momentul scanării.
În ciuda dezavantajelor, avantajele acestei tehnologii sunt mult mai mari. Tehnica este considerată o descoperire importantă în domeniul stomatologiei: economisește timp, resurse fizice și financiare atât pentru specialiști, cât și pentru pacienți.
- Scanarea intraorală elimină nevoia de a prepara modele fizice din gips.
- Procedura nu creează disconfort pacientului.
- Reduce semnificativ timpul dintre realizarea scanării și comandarea structurii finite. Scanarea durează 2-3 minute, editarea modelului – nu mai mult de o oră. După aceea, eșantionul în format electronic este trimis la producție, de care depind termenii ulteriori.
- Re-scanarea nu este necesară pentru corectare. Daca amprenta optică nu este perfectă, specialistul o reglează direct pe monitor, iar prezenta pacientului nu este necesară.
- Contact mai bun între pacient și dentist. Imaginea scanată este transferată instantaneu pe ecran, astfel încât pacientul este mai implicat în proces și înțelege mai bine ce se întâmplă. Medicul dentist poate arăta vizual ce se va întâmpla în continuare cu imaginea, ceea ce întărește legătura emoțională și crește încrederea pacientului.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.