Extracția dentară este intervenția chirurgicală de îndepărtare a unui dinte afectat, ce nu mai poate fi salvat prin alte metode sau proceduri terapeutice. De cele mai multe ori, extracția dentară se efectuează dacă infecția, netratată, a dus în timp la o mobilitate crescută a dintelui sau atunci când dintele este cariat complet și nu mai poate fi salvat, ori când retracția gingivală este mare.

Cât timp durează sângerarea după extracția dentară?

După 60 de minute de la extracția dentară se formează un cheag de sânge, care are rolul de a opri sângerarea. Stai fără griji! Medicul chirurg va folosi câteva comprese sterile pentru a bloca hemoragia.

Atunci când afli că extracția dentară este necesară pentru sănătatea danturii tale poate fi un moment dificil, mai ales că este considerată una dintre cele mai dureroase proceduri stomatologice. În prezent, această procedură este realizată doar atunci când tratamentul de canal realizat la microscop nu mai este o soluție. Extracția dentară, asemenea multor intervenții stomatologice este realizată sub anestezie locală pentru a te bucura de maxim confort.

Ce poți face pentru o recuperare rapidă?

Succesul unui tratament depinde atât de modul în care a fost realizat, cât și dacă urmezi indicațiile medicului. În acest caz, este important ca în primele zile după procedura chirurgicală să acorzi o atenție sporită atât alimentației, cât și igienei orale.

În primele 48 de ore post-extracție se recomandă o dietă cu mâncăruri moi. O activitate intensă poate duce la sângerări, de aceea medicii stomatologi îți propun să eviți ridicarea unor greutăți, în primele 2-3 zile de la extracție. De asemenea, în perioada imediat următoare extracției dentare este important să urmezi tratamentul medicamentos prescris de către medic. Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.

Atunci când dintele este extras, în locul său rămâne un loc gol, iar acest spațiu este numit de către medicii stomatologi alveolă dentară. Această alveolă goală este situată atât la nivelul gingiei care înconjoară dintele, cât și la nivelul osului maxilar.

Implantul dentar este soluția potrivită pentru înlocuirea unui dinte

În momentul în care ai pierdut dintele natural este recomandat să-l înlocuiești cât mai repede cu un implant dentar. În caz contrar, cu timpul, dinții vecini se înclină pentru a acoperi spațiul rămas liber, iar întreaga mușcătură se modifică. Odată cu pierderea dintelui natural, osul începe să se macine, iar volumul osos scade considerabil. Tocmai de aceea, tratamentul cu implant dentar într-o zi reprezintă cea mai sigură și eficientă soluție.

De asemenea, implanturile dentare sunt extrem de durabile. Astăzi, implantologia a evoluat extrem de mult și dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, implanturile durează și zeci de ani. Implanturile reproduc în proporție de circa 95% capacitatea naturală de a mușca și mesteca.

Cu ajutorul tratamentului cu implant dentar și stima de sine a pacienților crește. De exemplu, atunci când unei persoane îi lipsesc mai mulți dinți, obrazul îi „cade”, iar fața pare mai îmbătrânită. Cu ajutorul implantului, aspectul fizic se îmbunătățește considerabil.

Intervenția de înlocuire a dintelui cu un implant dentar se poate realiza atât în cadrul aceleași ședințe, ce implică extracția, sau maxim la 2 luni după intervenția de înlăturare a dintelui. Este foarte important ca dintele să fie înlocuit cât mai curând posibil cu un implant, deoarece funcția de masticație nu va suferi modificări și te poți bucura de o dantură sănătoasă și un aspect plăcut al zâmbetului pentru mult timp.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole