Care sunt riscurile unui implant dentar ?
- Deși implanturile dentare oferă multe beneficii, plasarea lor este o procedură chirurgicală serioasă. Odată ce s-a pus implantul dentar, unul dintre cele mai mari riscuri la care este supus pacientul este cel de infecție apărută în locul în care a fost realizat implantul.
De aceea, este obligatorie o igienă corectă a cavității bucale. Trebuie să ne curățăm dinții după fiecare masă. Periajul implanturilor dentare se face exact ca la dinții naturali, însă este util să folosim periile interdentare sau pe cele cu vârf conic.
Cea mai importantă zonă în menținerea integrității unui implant dentar este reprezentată de porțiunea unde gingia întâlnește titanul implantului și formează un „sigiliu biologic”. Rolul acestuia este de a proteja implantul dentar integrat în os, de agresiunea microbilor prezenți în cavitatea bucală. Dacă se acumulează mâncare și microbi în jurul implanturilor, se va observa, pe lângă respirația urât mirositoare, îmbolnavirea gingiilor. Apar durerile de dinți, iar , cu timpul, microbii pot pătrunde spre osul care susține implantul. Acest lucru poate determina resorbția osoasă.
Alte riscuri
- Un alt risc poate apărea atunci când implantul dentar nu se acomodează cu osul (eșecul osteointegrării). Este o situație foarte rară, care afectează un procent mic din numărul pacienților.
- De asemenea există riscul ca pacientul să rupă lucrarea provizorie, pentru că mănâncă alimente tari. Mai grav este atunci când, deși are lucrarea provizorie fracturată, pacientul “uită” să vină la medic.
- Pierderea implantului dentar, chiar dacă operația a reușit, este posibilă odată cu trecerea timpului. În acest caz, este important să cunoaștem factorii care pot determina pierderea implantului. Cum intuim cu toții, este vorba despre igiena dentară și placa bacteriană.
- Cele mai multe implanturi dentare sunt realizate din titan. Deși sunt cazuri rare, există pacienți care pot avea o reacție inflamatorie sau alergică la titan.
- altă posibilă problemă, dar rară, o reprezintă deteriorarea țesutului din jurul implantului, în special a nervilor. Atunci când un implant este plasat prea aproape de un nerv, pacienții pot avea dureri cronice la nivelul obrazului, gingiei, limbii sau buzelor. Leziunea cauzată nervilor poate fi temporară sau permanentă, iar în acest caz poate fi necesară scoaterea implantului dentar. În aproape toate cazurile, această problemă este cauzată de greșeli făcute de un dentist fără experiență.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.