Ce este rezecția apicală?

Rezecția apicală este o procedură care se aplică în cazul în care tratamentul de canal nu a fost executat corect, iar infecția persistă. În alte cazuri, chiar dacă acest tratament de canal a fost executat corespunzător, infecția poate rămâne, fiind necesară rezecția apicală. Cu ajutorul acestei proceduri, apexul (vârful rădăcinii care este cel mai adânc fixat în maxilar), este îndepărtat. Mai apoi sunt curățate canalele. Scopul acestei proceduri este salvarea dintelui afectat, astfel se evită extracția acestuia.

Când are un pacient nevoie de rezectie apicală?

Pacientul are nevoie de rezecție apicală atunci când:

  • există un canal necurățat, unde este blocat un vârf de ac ce nu poate fi îndepărtat
  • există o fisură sau o fractură pe rădăcina dintelui
  • canalul este curbat și nu se poate ajunge la vârf cu ajutorul tratamentului endodontic
  • canalul radicular prezintă mai multe ramuri ce nu pot fi curățate și închise
În ce consta intervenția de rezecția apicală?

Intervenția de rezecție apicală este pusă în aplicare după o radiografie și o anestezie locală. Se face o incizie în gingie, pentru a ajunge la rădăcina afectată. Apoi, cu ajutorul unei freze, se crează un orificiu pentru a atinge locul infectat, infecția fiind îndepărtată împreună cu vârful rădăcinii. La final, canalele vor fi curățate și sigilate.

Beneficiile rezecției apicale

Avantajul major este că intervenția de tip rezecție apicală salvează dintele. Riscul de recidivă nu există pentru că abordarea noastră este de aa natură încât să evite o astfel de situație – se recurge la sigilarea vârfului de rădăcină, cu materiale 100% compatibile.

În afară de această intervenție, pacientul nu are altă soluție, iar în trecut se recurgea direct la extracție.

Un alt avantaj este că dintele rămâne pe arcadă, întrucât procedura în sine implică doar eliminarea vârfului afectat.

De asemenea, post operator dintele nu mai doare, iar gingia se închide treptat, fiind nevoie să scoateți firele la interval de câteva zile. Indicațiile ulterioare nu sunt măsuri speciale, ci sunt recomandări oferite precum în cazul unor extracții mai dificile.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole