Inflamarea gingiilor nu este nici normală și nici inevitabilă. Bolile gingivale precum parodontoza pot fi prevenite prin îngrijirea regulată a dinților și a gingiilor. Acest lucru înseamnă adoptarea unor obiceiuri bune de igienă orală și efectuarea unor controale profesionale periodice (cel puțin o dată pe an).

E bine de știut că bacteriile prezente în cavitatea bucală a unei persoane care are parodontoză se pot transmite la cei din jur dacă aceștia intră în contact cu saliva persoanei afectate.

Astfel, dacă un membru al familiei suferă de parodontoză, e indicat ca restul celor din familie să nu ia contact cu saliva acestuia (prin folosirea acelorași tacâmuri, de exemplu).

Sfaturi pentru o bună igienă orală:
  • Perierea dinților. Se face de cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Se recomandă folosirea unei periuțe de dinți clasică sau una electrică;
  • Spațiul dintre dinți trebuie curățat și el. Cu ajutorul aței dentare sau al unor perii speciale cel puțin seara, după periaj. Este bine să fie curățat și în timpul zilei, după masă.
  • Apă de gură de uz cosmetic. După spălarea dinților și folosirea aței dentare, se poate folosi o apă de gură de uz cosmetic. Aceasta pătrunde și în spațiile în care periuța nu ajunge. Medicul poate indica în anumite cazuri o apă dentară de uz terapeutic, cum ar fi cea cu clorhexidină. E bine de știut că aceasta are unele efecte secundare, cum ar fi colorarea dinților și a limbii în maroniu, modificarea gustului și, uneori, eroziunea țesuturilor moi ale gurii. Medicul va recomanda spălarea gurii cu clorhexidină pentru maximum două săptămâni.
  • Dinți foarte aglomerați sau poziționați strâmb. Dacă există coroane sau proteze, aceste zone trebuie curățate cu atenție, deoarece placa se acumulează ușor în aceste locuri greu de accesat.
  • Igiena orală optimă. Aceasta poate varia de la o persoană la alta, așa că este importantă efectuarea unui control stomatologic cel puțin o dată pe an. Se solicită sfatul medicului legat de cele mai potrivite paste de dinți și ape de gură pentru fiecare caz în parte.
  • Prevenirea parodontozei. Este indicată și evitarea factorilor de risc, cum ar fi renunțarea la fumat și gestionarea stresului. De asemenea, unele studii arată că aporturile suficiente de vitamina D și calciu sunt invers asociate cu apariția și progresia parodontitei. În prezent, nu există dovezi științifice suficiente pentru a recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina C pentru a gestiona boala parodontală sau pentru a facilita vindecarea după procedurile parodontale. E bine ca aportul de vitamina C să nu fie mai mic decât normalul pentru o stare bună de sănătate, în general.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole