
Periimplantita: ce este, care sunt cauzele și cum se tratează?
Implanturile dentare reprezintă soluţia ideală de înlocuire a unei unui dinte pierdut și se consideră că au o rată de succes de 90-95%. Totuși, există și cazuri rare în care pot să apară anumite complicații cauzate, în general, de o inserare incorectă a implantului sau de pierderea țesutului osos din jurul implantului. Efectele eșecului unui implant dentar apar după ce implantul s-a integrat complet în os, iar cauza cea mai frecventă este periimplantita.
Apariția periimplantitei este cauzată de bacteriile și de resturile alimentare care se formează în jurul implantului dentar. Gradul de severitate al acestei afecțiuni poate varia de la inflamația gingiei până la resorbția osului. Periimplantita netratată la timp poate duce la pierderea implantului dentar și la apariția altor probleme dentare.
Ce este periimplantita?
Periimplantita este definită ca o inflamație cu pierdere de suport osos ce afectează ţesuturile moi și dure care înconjoară un implant dentar. Este o formă de boală echivalentă parodontozei ce se manifestă în cazul dinților naturali, de aceea implanturile inserate ca urmare a pierderii dinților afectați de parodontoză sunt mai predispuse la apariția periimplantitei.
S-a ajuns la concluzia că procesul inflamator este mai pronunţat şi are o evoluţie mai rapidă în jurul implantului dentar decât în jurul rădăcinii dentare, din cauza lipsei mecanismelor naturale de apărare.
Pacienții care suferă de această afecțiune se confruntă cu sângerări locale și cu pierderea osului care susține implantul dentar. Pierderea osului afectat de periimplantita poate duce, în final, la pierderea implantului dentar.
Simptomele periimplantitei
Din nefericire, periimplantita poate fi adesea asimptomatică atunci când este debutantă – ceea ce o face și mai greu de depistat. De aceea este vital să respectăm controalele regulate la stomatolog, pentru a putea diagnostica această afecțiune într-un timp care să permită un tratament, cât mai non-invaziv. Tabloul de simptome al periimplantitei nu este unul foarte generos:
- inflamarea, înroșirea și sângerarea gingiei din zona implantului;
- durere la masticație;
- pungi cu puroi care se pot exterioriza;
- destabilizarea implantului;
- stare generală de rău.
Cauzele dezvoltării periimplantitei
La fel ca orice afecțiune orală (și nu numai), periimplantita nu trece de la sine, însă nici nu apare de la sine. Iată care sunt cauzele care conduc la apariția și dezvoltarea periimplantitei:
- igienă orală necorespunzătoare după tratamentul cu implant dentar – biofilmul bacterian continuă să se depună, atrăgând o infecție în jurul implantului;
- fumatul sau mestecatul tutunului;
- implantul de slabă calitate sau inserarea greșită a implantului;
- protezarea greșită;
- unele afecțiuni medicale, precum diabetul.
Factori care favorizează periimplantita
Pe lângă cauzele de mai sus ale dezvoltării periimplantitei, trebuie să luăm în calcul și alți câțiva factori care favorizează această afecțiune:
- istoricul medical și dentar: dacă s-a inserat un implant unui pacient care se află într-o grupă de risc (boli autoimune, de exemplu), implantul poate fi un eșec, iar corpul îl va respinge prin inflamarea gingiei în primă instanță;
- unele boli sistemice și medicamente: pacienții cu boli psihiatrice, cu infarct recent, în graviditate sau cu diabet și insuficiență renală sunt printre factorii de risc ai periimplantitei; de asemenea, unele medicamente afectează metabolismul osos, supunându-ne aceluiași risc.
Metode de tratare a periimplantitei
Periimplantita este chiar mai greu de tratat decât parodontoza de la nivelul dinților naturali, însă implantologia modernă a evoluat atât de mult încât există un tratament chiar și pentru această afecțiune: fie clasic, fie cu ajutorul laserului.
Înainte exista doar schema clasică de tratament, care, din păcate, nu are o rată mare de succes, pentru că e aproape imposibil să decontaminezi complet suprafața implantului; un tratament clasic impune o intervenție chirurgicală, la care există riscurile infectării post-operatorii, însă și vindecarea de după tratament este una mult mai dificilă și îndelungată.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.
Articole
- Publicat pe: 28 aprilie 2025
- Publicat pe: 25 martie 2025
- Publicat pe: 21 februarie 2025