Osteoporoza și pierderea dinților sunt probleme de sănătate care afectează mulți bărbați și femei în vârstă. Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin mai puțin dense și mai susceptibile să se fractureze.

Această boală poate afecta orice os din corp, deși oasele de la șold, coloană vertebrală și încheietura mâinii sunt afectate cel mai des.

Porțiunea maxilarului care ne susține dinții este cunoscută sub numele de proces alveolar. Mai multe studii au descoperit o legătură între pierderea osului alveolar și o creștere a mobilității și pierderii dinților.

Efectele dentare și orale ale osteoporozei tind să afecteze mai mult femeile decât bărbații. Acest lucru este valabil pentru femeile care sunt deja în faza de menopauză, cu excepția cazului în care utilizează în mod regulat o terapie concepută pentru a înlocui hormonii pierduți și a le echilibra.

De asemenea, trebuie menționat că, chiar dacă cineva nu are dinți și nu poartă proteze dentare, efectele osteoporozei pot afecta în continuare sănătatea dentară și orală.

Slăbiciunea și pierderea osoasă pot afecta, de asemenea, crestele osoase care mențin protezele în poziția corespunzătoare, ceea ce duce la proteze ce nu mai pot fi purtate. Unele studiile arată că persoanele care suferă de această boală riscă să necesite proteze noi mai des decât cei care au oase puternice și sănătoase.

Cum pot afla dacă am această afecțiune?

In vederea unei evaluari la osteoporoza puteti apela la un medic endocrinolog sau reumatolog. Procedura de evaluarea consta in determinarea istoricului dumneavoastra medical pentru a depista eventuali factori de risc, precum cei enumerati mai sus. Aceasta procedura mai poate contine si prelevarea unor probe de sange si urina ce urmeaza a fi supuse unor analize. In functie de rezultatul acestor evaluari preliminare medicul poate decide daca este cazul unei evaluari amanuntite, constand intr-un test de masurare a densitatii minerale a oaselor, test denumit si osteodensitometrie prin absorbimetrie cu raze X. Aceasta procedura este una nedureroasa si rapida, durand  circa 15 minute, si este similara unei proceduri standard cu raze x, exceptie facand faptul ca expunerea la radiatii este una mai redusa in cazul de fata. Ca parte a acestui test, se masoara densitatea minerala a oaselor la coloana vertebrala, respectiv la sold.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole