Cum pot preveni osteoporoza?
Osteoporoza se poate preveni printr-o dieta echilibrata, bazata in primul rand pe calciu si pe vitamina D. In timp ce calciul este absolut necesar pentru ca oasele sa ramana puternice, vitamina D ajuta la absorbtia intestinala a calciului. Dozele zilnice recomandate de calciu si de vitamina D cresc in functie de varsta, odata cu gradul de expunere la osteporoza. Este de recomandat de asemenea efectuarea de exercitii fizice regulate pentru  a se mari flexibilitatea corpului, puterea si echilibrul si pentru a se reduce astfel riscul unei cazaturi. Exercitiile fizice pot consta in activitati nu foarte solicitante, cum ar fi mersul pe jos, dansul, gradinaritul sau mersul pe bicicleta. Este de la sine inteles ca pentru o cat mai buna preventie a osteoporozei, consumul de bauturi alcoolice sau de tutun trebuie redus la zero. In vederea evitarii problemelor de natura orala cauzate de osteoporoza trebuie sa tinem cont de vizitele regulate la medicul stomatolog, asociate cu periaje zilnice corespunzatoare si cu mentinerea unui stil de viata sanatos.
Tratament

Medicamentele care au rolul de lupta contra osteoporozei trebuie sa reduca resorbtia osoasa si sa stimuleze chiar cresterea de tesut osos. Dat fiind faptul ca una din cauzele dezvoltarii osteoporozei este reprezentata de dereglari hormonale, tratamentul pe baza de hormoni este foarte des intalnit. Acesta poate fi pe baza de estrogen la femei sau pe baza de testosteron la barbati. Pe langa aceasta, trebuie sa se tina seama de aporturile de calciu si de vitamina D necesare organismului. Astfel, pentru realizarea dozelor zilnice recomandate de calciu sau de vitamina D este recomandat consumul de lactate, dar si de suplimente pe baza de aceste substante.

O metoda foarte eficienta de preventie si de tratare a osteoporozei este reprezentata de bifosfonati. Acestia au rolul de de a stopa procesul natural de dizolvare a tesuturilor osoase, ducand la o densitate sporita a acestora. Bifosfonatii se comercializeaza sub diverse forme, in functie de necesitatile pacientului (Fosamax, Bonviva, Actonel, Atelvia, Reclast). Calea de administrare a tratamentelor cu bifosfonati se poate face fie pe cale orala (o data pe zi, o data pe saptamana, sau o data pe luna), fie pe cale intravenoasa (o data la trei luni in cazul unei forme de ibandronat sau chiar o data pe an in cazul acidului zolendronic). Trebuie sa se tina seama si de efectele adverse ce pot fi cauzate de administrarea de bifosfonați.

Arsurile stomacale sunt cele mai intalnite complicatii cauzate de catre bifosfonatii administrati pe cale orala, in timp ce durerile de cap, constipatiile, diareea sau durerile musculare si ale incheieturilor sunt cauzate de catre admistrarea intravenoasa a acestora. O alta complicatie ce poate fi cauzata de catre tratamentul cu bifosfonati este aparitia osteonecronozei mandibulare. Osteonecronoza mandibulara afecteaza mandibula, respectiv maxilarul superior si apare ca urmare a cantitatii reduse de sange de care beneficiaza acestea. Principala cauza a acestei afectiuni este tratamentul cu bifosfonati administrat pe cale intravenoasa. Acest aspect este foarte important in momentul nevoii unei extractii dentare. Daca pacientul este sub un astfel de tratament exista sanse mari ca dupa o extractie vindecarea sa se produca foarte greu. De aceea, inainte de inceperea unui trarament cu bifosfonati, este necesara rezolvarea tuturor problemelor dentare ale pacientului.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole