Ce este măseaua de minte și când ar trebuie scoasă?

Știai că măselele de minte ne-au ajutat timp de zeci de mii de ani, având un rol extrem de practic, în viața noastră de zi cu zi? Măseaua de minte este de fapt molarul 3 si se dezvoltă în jurul vârstei de 17-25 ani, dar există unele cazuri în care apar la peste 30 de ani. Există persoane care pot avea 1, 2, 3, 4 sau chiar mai multi molari de minte , si persoane care nu au nici unul.

Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, e nevoie să te consulți cu medicul tău stomatolog, deoarece nu toate persoanele sunt nevoite să facă o extracție a măselei de minte.

În jur de 25% dintre persoane nu au molari de minte sau nu au dezvoltat vreo problemă care să facă necesară o intervenție de extracție a acestora.

Vei avea nevoie de o extracție a măselei de minte atunci când:
  • Măseaua de minte nu a erupt complet (jumătate din aceasta este încă în gingie), lucru care poate duce la apariția inflamațiilor, gingivitei, abceselor, durerilor, cariilor sau altor complicații; sau atunci cand a erupt dar in pozitii anormale, inclinata, basculata, afectand interiorul obrajilor sau limba.
  • Eruperea molarului de minte poate cauza o înghesuire a celorlalți dinți, provoaca modificari in felul in care dintii calca unii peste altiiiar zâmbetul devine inestetic;
  • Igiena orală poate fi greu de întreținut datorită locului îngust și îndepărtat în care se dezvoltă măseaua de minte sau ingreuneaza igiena molarului din fata sa.
  • Măseaua de minte provoacă dureri, este cariată (sau suferă de alte afecțiuni) și/sau poate afecta și alți dinți.
  • Extractia molarilor de minte este printre cele mai comune extractii dentare – sigur ai auzit de un prieten care și-a făcut această procedură în trecut.

Medicul tău stomatolog îți poate spune toate detaliile despre dantura ta – dacă ai nevoie de o extractie a molarului de minte sau poate fi pastrat pe arcada dentara, dacă acesta există, dacă a erupt complet sau incomplet.

Este necesar un implant dentar în urma extractiei unui molar de minte?

Un implant dentar nu este necesar atunci când măseaua sau măselele de minte sunt extrase. Implantul dentar este necesar pentru restul dinților, aceștia având rol funcțional în procesul de masticație.

De ce scoatem, pana la urma, molarii de minte?
  • Pentru a scapa de dureri si disconfort
  • Pentru a ne putea intretine igiena corect;
  • Pentru a preveni sau a stopa strambarea celorlati dinti sau ranirea partilor moi din jur

Molarul de minte nu are un rol practic în procesul de masticație – din acest motiv, în general, nu este nevoie de un implant dentar pentru a suplini ”dintele pierdut”.

În urma unei radiografii mandibulare, se va observa dacă există molari de minte și dacă este nevoie ca aceștia să fie îndepărtați.

Daca avem molari de minte care sunt susceptibil sa provoace probleme in timp, este indicat sa actionam cat mai repede, si sa efectual extractia lor cat mai devreme. Acest lucru e recomandat să se facă în jurul vârstei de 15-25 de ani. Extractia este mai usoara atunci cand osul este inca elastic si radacinile nu sunt complet formate, dar se poate realiza la orice varsta daca situati o cere.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole