Investigațiile CBCT sunt periculoase?

Nu poţi spune că o investigaţie radiologică este complet inofensivă. Totuşi, vorbim de expunerea la radiaţii X. Dar ştiinţa a determinat cât de riscantă este o anumită procedură, prin măsurători ştiinţifice ale nivelului de radiaţii şi a efectului lor asupra organismului.

Ceea ce trebuie stabilit de la bun început este faptul că investigaţiile radiologice CBCT se deosebesc radical de CT, prin rapiditate, comoditatea pacientului şi mai ales prin cantitatea de radiaţii emise în timpul efectuării acesteia.

Investigaţiile CBCT reprezintă încununarea eforturilor oamenilor de ştiinţă de a găsi o formă de investigare radiologică specială pentru stomatologie, simplă, rapidă şi care să implice cât mai puţine radiaţii.

Unii pacienţi sunt speriaţi de ideea tomografiei dentare, dar această teamă provine, în mare măsură, din lipsa informaţiilor şi din confundarea acesteia cu tomografia clasică.

CBCT este prescurtarea de la Cone Beam Computer Tomography (Tomografie computerizată cu fascicul conic).

Tehnologia avansată care o face posibilă permite obţinerea de imagini foarte clare, cu o doză foarte mică de radiaţii, în comparaţie cu tomografia dentară clasică.

Centrele de Radiologie dentară YTS-Dental View sunt dotate cu tehnologii prin care o tomografie computerizată 3D are o durată medie de expunere la radiații de doar 6 secunde, pentru o scanare de 18 secunde.

Ce sunt investigațiile CBCT?

Investigaţia CBCT se realizează cu ajutorul unei singure rotații de 360°, în jurul capului pacientului, în urma căreia se obţin peste 300 de imagini ce construiesc computerizat imaginea finală, tridimensională. Informațiile 3D sunt preluate la scara 1:1, ceea ce permite vizualizarea în amănunt a detaliilor importante pentru medicul stomatolog.

Procesul de diagnostic a fost cu mult uşurat datorită apariţiei acestui tip de investigaţie radiologică.

Cu ajutorul programelor software, imaginile pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, se pot măsura adâncimi, grosimi, densităţi.

De asemenea, se poate simula computerizat efectuarea de intervenţii chirugicale de implantologie orală sau evoluţia tratamentelor ortodontice.

Te așteptăm oricând în cadrul clinicii, pentru a beneficia de acest serviciu.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole