Perioada care urmează unei intervenții de inserare a implanturilor dentare este decisivă pentru succesul acesteia pe termen lung. Medicul implantolog îți va da o listă de indicații, de lucruri pe care nu trebuie să le faci, de medicamente pe care trebuie să le iei sau să le eviți, dar și recomandări în privința alimentației. Toate trebuie respectate cu strictețe, pentru a te bucura de noile tale implanturi.
Medicul dentist îți poate prescrie administrarea unui antiinflamator pentru calmarea durerilor. Este contraindicat să iei aspirină, deoarece aceasta poate declanșa hemoragii postextracționale. În cazul umflăturilor, poți aplica comprese reci ori pungi de gheață pe obraz, timp de 15 minute, la intervale de cel puțin o oră. La 24 de ore de la intervenție este recomandat să îți clătești ușor cavitatea bucală cu ceai de salvie (la temperatura camerei), cunoscut datorită efectelor sale calmante și antibacteriene, pe o perioadă de 7-10 zile de la inserarea implantului dentar.
Pentru a evita sângerările abundente trebuie să eviți clătirea cavității orale în primele 12 ore de la operație, pentru a nu îndepărta cheagul format. De asemenea, expunerea la soare, dușurile sau băile fierbinți, efortul fizic intens, statul cu capul aplecat în primele 72 de ore pot dăuna implantului dentar și sunt contraindicate. De asemenea, în cazul în care ești fumător, trebuie să știi că tutunul consumat în primele 3 zile de la intervenție încetinește viteza de vindecare și osteointegrare a implantului dentar.
Ce alimente ai voie să consumi după intervenție
În ceea ce privește alimentația, în primele 8-12 săptămâni aceasta trebuie să fie semilichidă, la temperatura camerei. Consumul de alimente sau lichide tari, fierbinți ori condimentate, precum și alcool, lactate sau băuturi carbogazoase trebuie evitat în perioada imediat următoare operației de plasare a unui implant dentar. Lucrările protetice provizorii au mai mult un rol estetic decât funcțional. Pe termen lung, nu mușca direct din alimente dure – o alternativă este să tai mâncarea în bucăți mai mici.
Igiena orală
Igiena orală se reia a doua zi după intervenție, evitându-se atingerea zonei operate. În ziua a 2-a și a 3-a folosește o periuță de dinți cu peri moi și apă, după care poți începe să folosești din nou pastă de dinți. De asemenea, în primele 3 săptămâni, igiena orală nu trebuie să includă utilizarea dușului bucal. Încearcă să nu atingi zona operată, să nu tragi de firele de sutură care acoperă implantul dentar. Controlul pentru îndepărtarea firelor se efectuează la 7-10 zile de la intervenție, urmând ca la 4-6 luni să mergi la medicul dentist pentru evaluarea stării de vindecare a gingiilor. În urma finalizării reabilitării totale sau parțiale a danturii este necesar să te prezinți la cel puțin un control pe an.
În cazul în care ai sângerări abundente, secreții purulente ori încep să apară umflături la nivelul feței, în zona operată, după 2 săptămâni de la intervenție, contactează medicul chirurg sau medicul dentist pentru un control. În mod normal, dacă operația decurge bine și respecți cu strictețe indicațiile post-operatorii, nu ar trebui să te confrunți cu astfel de probleme. Reține că nerespectarea igienei orale zilnice și a controalelor periodice poate compromite rezultatul intervenției
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.