Ce presupune igiena orală corectă?

Există peste 700 de bacterii în cavitatea bucală, iar multe dintre acestea pot dăuna sănătății orale. Totodată, o problemă frecventă este și apariția tartrului pe dinți, care, odată ce s-a acumulat în cantitate ridicată, poate fi îndepărtat doar la un cabinet stomatologic.

Igiena orală începe în primul rând cu dinți curați și gingii sănătoase. Rutina de îngrijire trebuie să implice nu doar spălatul pe dinți, ci și folosirea aței dentare, vizite regulate la medicul stomatolog și o alimentație echilibrată. Toate aceste lucruri pot influența sănătatea bucală, iar o igienă precară favorizează apariția cariilor și a bolii parodontale.

Pentru un zâmbet sănătos este important să urmezi un program de îngrijire corect în fiecare zi. Asta înseamnă să te speli pe dinți după fiecare masă pentru a împiedica apariția problemelor cauzate de înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală.

Spălatul pe dinți – cum trebuie realizat și de câte ori pe zi?

Pentru a avea o dantură sănătoasă, periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare. De asemenea, dacă avem posibilitatea, curățarea dinților este indicată după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare și bacteriile să acționeze asupra dinților.

Medicii stomatologi ne explică faptul că tehnica folosită în ceea ce privește periajul dentar este foarte importantă pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Astfel, un periaj corect presupune mișcări scurte și ușoare, dinspre gingie spre vârful dintelui, pentru a elimina bacteriile în mod corect și pentru a nu le introduce sub gingie. Este foarte important să acordăm atenție tuturor zonelor danturii și să nu neglijăm zonele posterioare. Periuța de dinți trebuie aleasă în funcție de fiecare persoană. În timpul periajului dentar aceasta trebuie înclinată într-un unghi de 45° față de linia gingiei, iar mișcările trebuie să acopere toate suprafețele.

Când trebuie schimbată periuța?

Periuța de dinți are un rol foarte important pentru realizarea unui igiene orale corecte. Aceasta trebuie să fie potrivită pentru nevoile fiecăruia. Sunt recomandate periuțele dentare cu peri moi și cu capătul mic, pentru a putea ajunge în zonele mai greu accesibile. Schimbarea periuței dentare  se recomanda odată la 3 luni .

Folosirea aței dentare

Folosirea aței dentare pentru curățarea dinților poate fi chiar și mai importantă decât periajul dentar atunci când vorbim despre cariile dentare. Scopul utilizării aței dentare este acela de a elimina resturile alimentare din zonele în care peiuța de dinți nu reușește să pătrundă. Ața dentară ajută la evitarea inflamărilor și sângerărilor gingivale, dar și la evitarea cariilor interdentare, ce nu se pot observa cu ochiul liber.

La fel ca periajul dinților, folosirea aței dentare este recomandată zilnic. Mișcările folosite pentru curățarea dinților trebuie să fie ușoare, să urmeze forma dintelui și să aibă o presiune mică pentru a nu răni gingiile.

Apa de gură – beneficii și utilizare în igiena orală

Așa cum am văzut, igiena orală corectă cuprinde atât periajul dinților, cât și folosirea aței dentare și a apei de gură. Apa de gură are rolul de a elimina microorganismele și bacteriile din zonele greu accesibile. De asemenea, aceasta oferă o respirație proaspătă și, în funcție de tipul ales, poate ajuta la albirea dinților ori la întărirea smalțului dentar.

Clătirea cu apă de gură este recomandată după fiecare periaj dentar, iar cantitatea necesară este, de obicei, recomandată pe eticheta fiecărui produs. Este foarte important să ne asigurăm că în timpul clătirii nu înghițim apa de gură, ci o eliminăm după aproximativ 20-30 de secunde.

Cum se face igiena limbii?

În timpul periajului trebuie să acorzi atenție și curățării limbii. Pe suprafața acesteia se află bacterii, dar și resturi alimentare care rămân prinse sub un strat fin de mucus și care pot duce la apariția respirației urât mirositoare, cunoscută și ca halitoză sau halenă.

Poți îndepărta bacteriile cu partea din spate a unei periuțe clasice, dar numai dacă aceasta este special concepută pentru curățarea limbii, sau poți folosi perii pentru limbă pe care le poți atașa unei periuțe electrice. Mișcarea corectă este din spatele limbii către față, aplicând o presiune ușoară. La final, clătește gura cu apă.

Când și cum să folosești dușul bucal?

Folosirea unui dus bucal este un mare pas înainte pentru a avea grijă de igiena dumneavoastră oro-dentara, îmbunătățind cu până la 93% sănătatea gingivală.Dușul bucal este ideal pentru persoanele cu implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice, în afecțiuni parodontale, dar și pentru oricine își doreste o dantură sănătoasă și un zâmbet atractiv.

Bineinteles, dusul bucal nu va da niciun rezultat daca nu este folosit cu regularitate. Acest lucru este valabil pentru oricare proces de igiena orala, fie ca vorbim de periajul dintilor, curatarea limbii sau clatirea cu apa de gura.Chiar dacă este folosit  o singura data pe zi, timp de 90 de secunde, dușul bucal vă va ajuta să aveți gingii mai curate și mai sănătoase.Dușul bucal funcționează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsații pe minut) către dinți și gingii.

Jetul intermitent de apă dizlocă resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aței dentare.Această caracteristică a dușului bucal diminuează semnificativ riscul colonizării bacteriene, eliminând mirosurile neplăcute sau infecțiile gingivale și/sau parodontale, lăsând o senzație de prospețime.

Când este necesar periajul profesional?

Pentru a ne asigura că avem o dantură sănătoasă este foarte important să acordăm atenție vizitelor regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se realizează atât un control stomatologic, cât și o igienizare profesională.

Igienizarea profesională cuprinde și periajul profesional. Oricât de multă atenție am acorda periajului realizat acasă, nu putem îndepărta toate microorganismele și bacteriile acumulate pe suprafața dinților.

Alimentația ideală pentru o dantură sănătoasă

Nu este un secret faptul că un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată înseamnă un organism sănătos. Acestea sunt foarte benefice și pentru dantură, astfel fructele, legumele, alimentele bogate în fluor dar și lactatele te vor ajuta să ai dinți sănătoși și frumoși.

Ce afecțiuni poți preveni cu o igienă dentară corectă

Atât prevenția, cât și respectarea unei rutine de îngrijire a dinților te ajută să ai dinți și gingii sănătoase. Dacă nu îți periezi dinții cu regularitate și nu folosești și alte produse speciale pentru igiena orală, pot să apară diferite probleme, cum ar fi: parodontoza, carii, tartru, halena (respirație urât mirositoare) gingivita, eroziune dentară.

Clinica Stomatologică Stomalux vă stă la dispoziție cu o echipa medicală pregatită pentru a oferi cele mai bune servicii stomatologice.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole