Gingivectomia sau rezecţia gingivală

Reprezintă îndepărtarea chirurgicală a ţesutului gingival în exces. Această procedură este indicată în tratamentul bolilor gingivale care au condus la formarea pungilor parodontale, în hiperplazia gingivală, carii subgingivale care sunt dificil de tratat din cauza vizibilităţii şi accesului redus, sau, mai nou, în scop estetic, pentru a alungi coroana dintelui.

Afecțiunile gingiilor provoacă adesea formarea unor deschideri în partea inferioară a dinților, care pot favoriza la rândul lor:

  • apariția plăcii bacteriene
  • apariția tartrului
  • acumularea de bacterii, ce pot cauza infecții și alte probleme stomatologice suplimentare.
Cum se realizează gingivectomia?

Procedura de rezecţie gingivală  se poate efectua în jurul unuia sau a mai multor dinţi, în funcţie de prezenţa pungilor parodontale. La începutul intervenţiei se realizează anestezie locală în dreptul gingiei care urmează a fi îndepărtată, apoi se alege instrumentul de rezecţie: bisturiul, electrocauterul sau laserul. În funcţie de experienţa medicului, afectarea gingivală şi de suprafaţa de ţesut care trebuie extirpată, o intervenţie de gingivectomie poate dura de la câteva minute pâna la o oră.

La sfârşitul operaţiei zona va fi acoperită cu un pansament şi medicul va oferi indicaţii de îngrijire postoperatorie pacientului. În general, în următoarele zile se indică o dietă alimentară moale, respectarea igienei dentare zilnice, care se va efectua cu blândeţe în jurul zonei sensibile operate şi utilizarea apei de gură cu clorhexidină.

Se contraindică consumul băuturilor fierbinţi, a alimentelor tari, sărate, condimentate precum şi a fumatului care au efect iritant şi întârzie vindecarea postoperatorie. În funcţie de starea iniţială a gingiei, suprafaţa rezecată şi de capacitatea de refacere a organismului, perioada de vindecare poate fi mai scurtă sau mai lungă, dar cu aproximaţie, în 3-4 săptămâni ar trebui să fie vizibil aspectul final şi vindecarea armonioasă a gingiei operate. De cele mai multe ori, intervenţia de gingivectomie este urmată de una de gingivoplastie, adică remodelarea marginii gingivale, pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.

În situații rare, gingivectomia este contraindicată:
  • o stare proastă a sănătății gingivale
  • înălțimea gingiei mai mică de 3 milimetri
  • pungile parodontale asociate cu leziuni intraosoase
  • nevoia de corecții osoase
  • prezența unor factori de risc pentru endocardita infecțioasă, caz în care este necesar sfatul medicului cardiolog
  • igienă orală precară.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole