Printre efectele nocive ale fumatului, se numără:
- carii dentare: în multiple studii se menționează că fumătorii au mai multe carii decât nefumătorii; explicația ar fi că, afectând calitatea și cantitatea salivei, se reduce și capacitatea acesteia de a proteja dinții de cariile dentare;
- colorații maro/negre ale dinților, obturațiilor și protezelor;
- alterarea gustului și mirosului;
- modificarea răspunsului la vindecare, în special după extracții sau intervenții chirurgicale;
- afte orale recurente;
- halitoză sau respirație urât mirositoare, despre care poți afla mai multe aici;
- parodontoză;
- eșecul implanturilor.
Consecințe: bolile fumatului
Reducerea fluxului salivar: saliva reprezintă un lichid esențial din cavitatea orală, care protejează mucoasele, remineralizează dinții, ajută la digestie, contribuie la senzațiile gustative, are rol antimicrobian și antioxidant. Prima care este afectată de fumul de țigară este saliva, prin compușii toxici din fumul de țigară, producând modificări structurale și funcționale la nivelul acesteia;
Stomatită nicotinică: mucoasa de pe cerul gurii este albicioasă din cauza unei hiperkeratoze, pe care apar puncte roșii (glande salivare mici, inflamate).
Leziuni precanceroase: acestea sunt afecțiuni care, în timp, se pot transforma în leziuni maligne. Aici ne referim la eritroplakie și leucoplazie și reprezintă o modificare a celulelor de la nivelul cavității orale.
Cancer oral: în afară de cancerul pulmonar, care este cel mai des întâlnit în rândul fumătorilor. Locurile care sunt predispuse la apariția cancerului sunt laringele și cavitatea orală, fiind direct conectate cu cantitatea de țigări fumate zilnic și cu perioada de când o persoană fumează.
Pierderea dinților din cauza fumatului
Pierderea dinților în cazul fumătorilor are o prevalență, evident, mai crescută față de nefumători. Toxinele din fumul de țigară afectează sistemul vascular, imunitatea cavității orale și contribuie la distrucția ireversibilă a osului alveolar în care dintele stă. Așadar, boala parodontală, amplificată de efectele fumatului, afectează stabilitatea dinților pe arcada dentară, ducând la pierderea acestora.
Se pot pune implanturi dentare unui fumător?
În mod ideal, un pacient care este fumător și a avut de suferit din această cauză, prin boala parodontală și pierderea consecutivă a dinților, ar trebui ca acesta să renunțe la acest viciu. Implanturile dentare se pot pune în cavitatea orală a unui fumător cu mențiunea că locul intervențiilor chirurgicale (sinus lifting, augmentare osoasă, grefe gingivale și plasarea implanturilor) se va vindeca mai greu, iar rezultatele pe termen lung pot fi afectate.
Vindecarea va fi compromisă din cauza afectării circulației sangvine de la nivelul osului în care se va pune implantul, iar celulele osoase nu funcționează normal din cauza modificărilor apărute la nivelul metabolismului prin contactul cu fumul de țigară.
Totodată, trebuie luat în considerare un risc ridicat de periimplantită, care este afecțiunea similară parodontozei și apare la nivelul implanturilor. Implanturile dentare necesită o igienă orală riguroasă, vizite periodice la medicul stomatolog, igienizări profesionale și o atenție sporită la obiceiurile orale, pentru a asigura o durată de viață lungă a acestora.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.