Coroana dentară temporară / Dinți provizorii

Coroana dentară temporară sau provizorie este un tip de restaurare care are rolul de a substitui dintele natural până în momentul realizarii unei coroane dentare permanente.

Coroana provizorie se recomandă în cazul unui tratament endodontic sau al unui implant dentar pentru care este nevoie de o restaurare.

Coroana temporară este suficient de solidă pentru a rezista unei mușcături tipice fără a se deforma sau crăpa. Cu toate acestea, nu poate proteja un dinte restaurat pentru mult timp.

Fiind folosite doar pentru o anumită perioadă, coroanele provizorii sunt realizate din materiale mai accesibile, în principal din rășini compozite sau acrilice. Acestea sunt fixate cu un ciment astfel încât să poata fi ușor îndepărtat în momentul în care se fixează coroana permanentă.

De asemenea, în cazul restaurarilor dentare pe implanturi, lucrările/coroanele provizorii fiind realizate din materiale mai ‘moi’, nu transmit șocuri mari la implanturi, astfel încât nu pun în pericol osteointegrarea acestora, iar pacientul beneficiază de dinti fixi pe toată durata tratamentului.

Avantajele coroanelor temporare

Pe lângă faptul că oferă un plus de confort estetic în așteptarea dintelui definitiv, coroana dentară temporară:

  • este utilizată pentru funcționalitate, ajutând la masticație și vorbire
  • previne sensibilitatea dinților și a gingiilor
  • protejează dintele propriu-zis de cariile dentare
  • acționează ca sprijin pentru a controla sângerarea gingiilor
  • împiedică mobilitatea dintilor
  • contribuie la menținerea conturului feței
Coroana dentară permanentă / Dinți definitivi

Coroana dentară permanentă sau definitivă este o proteză fixă ​​care permite restaurarea unui dinte rupt sau care este înlocuit de un implant dentar. Funcția sa este de a acoperi și proteja dintele, făcându-l mai rezistent.

Coroanele dentare permanente sunt superioare din punct de vedere estetic și au un aspect mai natural deși necesită mai mult timp pentru realizare.

Coroana definitivă este mult mai rezistentă decât cea temporară, fiind realizată de obicei din porțelan, ceramică sau zirconiu. Rezistența acestor materiale împiedică suprafața de protecție exterioară a dinților restaurați să se crape și să se rupă. Pentru a se potrivi cu dintele opus și pentru a replica cât mai fidel dintele natural reparat este nevoie de amprentarea zonei.

Avantajele coroanei permanente
  • Personalizată pentru confort și o stabilitate mai bună
  • Cu o îngrijire adecvată, coroana dentară definitivă poate dura toată viața
  • Arată natural

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole