Anestezia dentară este o metodă folosită de către medicii stomatologi pentru a gestiona durerea, a minimiza disconfortul și a controla anxietatea în timpul procedurilor dentare, pacienții având o experiență mai confortabilă în timp ce medicul realizează tratamentul stomatologic.

Ce este anestezia dentară?

Anestezia dentară se referă la utilizarea de substanțe anestezice pentru a controla durerea și a reduce dinsconfortul în timpul procedurilor dentare. Cu ajutorul substanțelor anestezice se blochează transmiterea impulsurilor de-a lungul ramurilor nervoase pentru o anumită durată de timp. Ajută la crearea unei experiențe mai confortabile pentru pacienții care urmează tratamente stomatologice, de la plombe sau detartraj până la proceduri chirurgicale complexe.

Tipuri de anestezie dentară

Există mai multe tipuri de anestezie dentară, procedurile fiind recomandate și personalizate pentru fiecare caz în parte. Eficacitatea și timpul de acționare a anesteziei depind de tipul de anestezic, doza folosită în funcție de caracteristicile fizice ale pacientului (greutate, procent grăsime în corp, prezența altor substanțe în organism precum cofeina sau alcoolul, medicamente antidepresive sau antiinflamatoare, calmante etc), patologiile preexistente ale pacientului (boli generale sau locale), metoda aleasă pentru aplicarea anestezicului și nu numai.

Anestezie dentară locală

Acesta este cel mai frecvent tip de anestezie dentară, folosită pentru a amorți o anumită zonă a gurii. Aceasta implică fie utilizarea unui spray cu lidocaină (anestezie locală topică), fie injectarea unui agent anestezic direct în țesutul din jurul dintelui sau a locului chirurgical (anestezie locală prin injectare sau infiltrație). Anestezia locală oferă ameliorarea durerii fără a afecta starea de conștiență a pacientului. Cel mai des utilizat tip de anestezie locală este cel injectabil.

Anestezia generală în stomatologie

Din cauza fricii legată de durere, există pacienți care solicită anestezie totală. Cu toate acestea, anestezia totală sau generală este utilizată cu precădere pentru intervenții complexe din sfera chirurgiei maxilo-facială. De asemenea, poate fi recomandată în cazuri de pacienți cu nevoi speciale sau fobie extremă față de stomatolog. Anestezia generală se realizează întotdeauna de către medicul specialist ATI cu monitorizarea funcțiilor vitale ale pacientului.

Pregătirea pacientului pentru anestezia dentară

Anestezia dentară nu presupune măsuri speciale luate în prealabil, fiind o procedură foarte comună. Totuși, este indicat să discutați cu medicul despre istoricul dumneavoastră medical, să evitați consumul de cofeină, să vă asigurați că în ziua tratamentului dentar vă alimentați corespunzător (după anestezie nu puteți consuma nimic preț de câteva ore) și urmați recomandările primite.

Cât durează o anestezie dentară?

Durata anesteziei dentare depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de anestezic utilizat, doza, răspunsul individual al pacientului și procedura efectuată. Spray-urile sau gelurile anestezice au un efect de scurtă durată (aproximativ 30 de minute), pe când anestezia locală prin injectare poate menține starea de amorțeală pe parcursul mai multor ore.

Stare de rău după anestezia dentară

Pacienții pot resimți o ușoară stare de rău după anestezia dentară care trece, de obicei, în decurs de câteva ore. Anumiți pacienți pot experimenta o sensibilitate crescută pe parcursul primelor zile după tratament (durere) sau hematoame la nivelul buzelor sau obrajilor.

După cât timp puteți mânca după anestezia dentară

Se recomandă să așteptați până la dispariția completă a anesteziei înainte de a mânca ceva. Acest lucru permite ca anestezia să dispară și să vă recăpătați simțurile în zona gurii. Mâncatul prea devreme după anestezie poate duce la mușcarea accidentală a obrazului, limbii sau buzelor, ceea ce poate provoca răni și disconfort.

Puteți fuma după anestezia dentară?

În general, se recomandă să evitați fumatul timp de cel puțin 24 de ore după anestezia dentară pentru a permite țesuturilor din gură să se vindece corect.

Fumatul poate provoca îngustarea vaselor de sânge, lucru care poate reduce fluxul de sânge și aportul de oxigen către țesuturile de vindecare din gură. Acest lucru poate întârzia procesul de vindecare și poate crește riscul de infecție, cavitate bucală uscată și alte complicații.

Complicații în urma anesteziei dentare

Fiind o procedură foarte comună, este de asemenea și sigură pentru pacient. Totuși, complicațiile care pot să apară la unii pacienți după anestezia dentară pot include reacții alergice, amorțeală sau furnicături, durerere sau disconfort, umflare sau sângerare.

În cât timp se elimină anestezicul din organism

Timpul necesar pentru eliminarea anestezicului din organism după anestezia dentară depinde de tipul de anestezic utilizat, de doză și de factori individuali, cum ar fi metabolismul și sănătatea generală. Cel mai frecvent utilizat anestezic local, lidocaina, are un timp de eliminare de aproximativ 1,5 până la 2 ore în organism. Cu toate acestea, efectele reziduale ale anesteziei pot continua timp de câteva ore după procedură, inclusiv o senzație de amorțeală sau furnicături în gură sau în zona buzelor.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole