Ce sunt cariile dentare?

Cariile dentare, cunoscute și sub denumirea de carii sau cavități, sunt leziuni ale dinților care pot provoca durere, disconfort și deteriorarea danturii.

 

De ce apar cariile?

Principalele cauze ale cariilor sunt:

  • Placa bacteriană: Un film lipicios format din bacterii, resturi alimentare și salivă care se acumulează pe dinți. Bacteriile produc acizi care erodează smalțul dentar, creând carii.
  • Consumul de zahăr: Zahărul și carbohidrații fermentabili hrănesc bacteriile din placa bacteriană, sporind producția de acizi care atacă smalțul.
  • Igiena orală precară: Periajul insuficient și nefolosirea aței dentare permit acumularea plăcii bacteriene și formarea cariilor.
  • Structura dinților: Anumite persoane au smalț mai vulnerabil la carii, cu fisuri sau crăpături care favorizează acumularea plăcii.

 

Cum se tratează cariile?

Tratamentul depinde de severitatea cariei:

Obturație: Pentru cariile incipiente, se curăță zona afectată și se umple cu un material special (compozit sau amalgam).

Coroană dentară: Pentru cariile extinse sau dantura grav afectată, se poate aplica o coroană care acoperă și protejează dintele.

Endodonție: În caz de infecție a pulpei dentare, se realizează o endodonție, unde se curăță și se umple canalul radicular.

Extracție dentară: Pentru cariile avansate sau dantura iremediabil afectată, se poate recurge la extracție, urmată de opțiuni de înlocuire (implanturi sau punți dentare).

 

Cum prevenim cariile?

Igienă orală corectă: Periați dinții de două ori pe zi, folosiți ață dentară zilnic și vizitați regulat medicul stomatolog.

Alimentație sănătoasă: Reduceți consumul de zahăr și carbohidrați fermentabili.

Fluorură: Folosiți pastă de dinți cu fluor și consultați medicul stomatolog pentru suplimentare de fluor, dacă este necesar.

Te așteptăm la o consultație cu medicul specialist la clinica pentru a-ți cunoaște statusul dentar real si pentru a preîntâmpina unele probleme dentare.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole