Vârsta nu reprezintă un impediment atunci când îți dorești o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil. Acest lucru este valabil și în cazul tratamentului ortodontic, pentru a-ți corecta fie mușcătura, fie alinierea dinților. În prezent, există o gamă variată de aparate dentare, atât pentru tine, cât și pentru cei mici, care se pot personaliza în diferite culori sau chiar opțiuni discrete, cum este cazul gutierelor transparente.

Aparatul de contenție

După ce aparatul dentar este îndepărtat, nu te aștepta ca vizitele la medicul stomatolog să se încheie. Rezultatele obținute trebuie stabilizate și menținute în timp. Astfel, aproximativ toți pacienții trebuie să poarte un aparat de contenție pentru a menține dinții în noua poziție.

De câte tipuri sunt aparatele de contenție?

Aparatul de contenție fix – se montează pe partea din spate a dinților si arată precum o sârmuliță. Acesta nu permite dinților să se miște, menținându-i în poziția obținută după tratamentul ortodontic. Se montează cu un material adeziv și poate fi purtat timp de câțiva ani.

Aparatul de contenție mobil – clasica gutieră din plastic, transparentă, care se realizează în laborator de către tehnician. Este recomandat să fie purtat pe timpul nopții, pe o perioadă de 6 – 12 luni.

Cât timp trebuie să porți aparatul de contenție?

Doar medicul specialist ortodont îți va putea spune cât timp este necesar să porți acest aparat și ce model este potrivit pentru tine și nevoile tale stomatologice.

Cum trebuie să îți îngrijești dantura după îndepărtarea unui aparat dentar?
  • Igienizare profesională

Pe durata purtării aparatului, sunt zone care rămân neglijate, deoarece periuța de dinți nu ajunge peste tot. Astfel, există riscul ca resturile alimentare să rămână blocate și să formeze placa bacteriană sau alte probleme stomatologice. Este important ca imediat după îndepărtarea dispozitivului ortodontic să se realizeze de către medicul specialist o igienizare profesională pentru a fi sigur că te poți bucura de o dantură nou aliniată și sănătoasă.

  • Periază-te corect pe dinți și folosește produse auxiliare

Acum, în comparație cu perioada în care purtai dispozitivul dentar, îți poți realiza o mai bună igienă orală chiar la tine acasă. Dacă ai purtat un aparat fix, acest lucru se întâmplă cu mici dificultăți. Folosește o periuță de dinți cu perii moi, ața dentară, duș bucal și apă de gură.

  • Vizitează regulat medicul stomatolog

După îndepărtarea aparatului dentar, este important să vizitezi medicul stomatolog regulat pentru a-ți menține sănătatea dentară. Acesta poate detecta eventualele probleme stomatologice chiar din stadii incipiente. Îți recomandăm să faci aceste vizite de cel puțin doua ori pe an.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole