Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și corectarea malocluziilor dentare și a problemelor de aliniere a dinților și a maxilarelor. Scopul principal al ortodonției este de a obține un zâmbet frumos și o funcție optimă a dinților și a maxilarelor.

Un ortodont se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor dentare și maxilarelor, cum ar fi dinții înghesuiți, dinții decalibrati, suprapoziția dinților, subrapoziția dinților și mușcătura incorectă. Pentru a corecta aceste probleme, ortodonții utilizează diferite aparate și tehnici, inclusiv bretele, aparate dentare invizibile sau gutiere ortodontice.

Tratamentul ortodontic poate avea numeroase beneficii, printre care:
  • Corectarea alinierii dinților și a mușcăturii incorecte, îmbunătățind aspectul estetic al zâmbetului.
  • Reducerea riscului de afecțiuni dentare, cum ar fi cariile dentare și bolile parodontale, prin alinierea corectă a dinților, facilitând o igienă orală mai eficientă.
  • Corectarea problemelor de vorbire cauzate de alinierea incorectă a dinților.
  • Ameliorarea funcției masticatorii și a eficienței digestiei.
  • Reducerea presiunii și a uzurii anormale a dinților, prevenind astfel apariția problemelor dentare și a complicațiilor pe termen lung.

Este important să consultați un ortodont pentru a evalua orice problemă dentară sau de aliniere și pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament. Fiecare caz este unic, iar durata și tipul de tratament ortodontic necesar pot varia în funcție de severitatea problemei și de nevoile individuale ale pacientului.

Când e nevoie să mergeți la un specialist în ortodonție și ortopedie dentofacială?

Specialiștii recomandă copiilor să vadă un ortodont nu mai târziu de vârsta de 7 ani, chiar daca nu există probleme. Acest lucru se datorează faptului ca maxilarul este încă în curs de dezvoltare și cel mai bine este să depistezi problemele devreme. Și adulții cu probleme ortodontice pot opta pentru un aparat dentar.

Ce tipuri de aparate dentare se pot utiliza?

Se întâlnesc două tipuri de aparate dentare, mai exact fixe și mobile. În categoria celor fixe, se regăsesc mai multe variante de aparate dentare:

  • Clasic – aparat dentar metalic (cu structură vizibilă);
  • Estetic – aparat dentar ceramică sau safir;
  • Invizibil – aparat dentar lingual (se aplică pe interiorul dinților) sau aparat invizibil mobil: Spark Aligner.

Aparatele dentare fixe reprezintă în majoritatea situațiilor cea mai accesibilă și eficientă soluție. Poți alege bracket-uri metalice (de tip steluțe) cu aplicare individuală pe fiecare dinte sau poți opta pentru cele din ceramică sau safir, ce prezintă o nuanță similară dinților. Pentru aceste aparate este nevoie de intervenția medicului ortodont în ceea ce privește ajustarea presiunii manifestate la nivelul dinților.

Din categoria aparatelor mobile fac parte gutierele și plăcile ortodontice cu croșete din sârmă pentru atașare. Acestea sunt indicate în cazul copiilor ce au vârste mici.

În funcție de complexitatea cazului și de dorințele pacientului, medicul ortodont va alege opțiunea potrivită pentru acesta. În vederea alinierii și corectării dinților, medicul va alege tratamentul corespunzător.

Cât costă un aparat dentar?

În majoritatea cazurilor, costul unui aparat dentar este stabilit în urma unei consultații, în care sunt discutate variantele potrivite de aparat, ținându-se cont de dorințele pacientului.

La Clinica Stomalux costul unui aparat ortodontic fix metalic pentru o arcadă este 1800 lei; în cazul optării pentru aparat ortodontic din safir ,prețul este de 2800 lei. Pentru celelalte servicii de ortodonție puteți accesa pagina noastră sau ne puteți contacta telefonic .

Concluzii

Aparatul dentar este soluția ideală pentru corectarea și îmbunătățirea poziției dinților, obținându-se rezultate surprinzătoare. Aplicarea aparatului dentar se realizează în urma unor consultații inițiale cu medicul ortodont, în care sunt discutate toate aspectele legate de acest proces și opțiunile potrivite pentru fiecare pacient.

Astfel, dacă ai nevoie de un tratament ortodontic eficient, echipa Stomalux Iași îți stă la dispoziție cu servicii stomatologice potrivite nevoilor și dorințelor tale. Programează acum o consultație!

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole