Când ai afte bucale, este important să alegi alimente care să nu irite ulcerațiile și să fie ușor de consumat pentru a evita disconfortul. Iată câteva recomandări:
Alimente recomandate:
- Iaurt: Este răcoritor, moale și poate ajuta la calmarea aftelor datorită efectului probiotic care poate echilibra flora orală.
- Piureuri și supe: Alimentele pasate, precum piureul de cartofi, supele de legume sau supele creme sunt ușor de înghițit și nu irită ulcerațiile.
- Fructe moi: Bananele, pepenele sau perele moi sunt mai puțin acide și ușor de consumat.
- Brânzeturi moi: Brânza de vaci sau alte brânzeturi moi sunt blânde cu mucoasa bucală și hrănitoare.
- Pudincă sau gelatină: Acestea sunt moi și pot fi consumate fără a cauza iritație.
- Ovăz: Fiert bine, ovăzul poate fi ușor de consumat și nutritiv.
- Legume gătite: Morcovii, dovleceii sau alte legume gătite la abur sunt moi și ușor de digerat.
- Pui sau pește bine fiert: Dacă e bine mărunțit sau pasat, carnea de pui sau de pește poate fi o sursă bună de proteine fără să irite.
Alimente de evitat:
- Alimente acide: Evită citricele (portocale, lămâi, grapefruit) și roșiile, deoarece acidul poate irita aftele.
- Alimente picante: Mâncărurile condimentate pot provoca durere și iritații suplimentare.
- Alimente dure sau crocante: Chipsurile, pâinea prăjită, nucile sau alte alimente cu textură aspră pot zgâria mucoasa bucală.
- Alimente foarte sărate: Sarea poate provoca iritație suplimentară, așa că e bine să eviți snacks-urile sărate și alimentele sărate în exces.
- Băuturi carbogazoase și alcoolice: Acestea pot înrăutăți durerea din cauza iritației pe care o provoacă bulelor de dioxid de carbon sau alcoolului.
- Băuturi fierbinți: Cafeaua, ceaiul sau supele foarte fierbinți pot agrava durerea, de aceea este bine să aștepți până când lichidele sunt la temperatura camerei.
Consumul de alimente ușor de mestecat și non-iritante poate reduce disconfortul și poate ajuta la o vindecare mai rapidă.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.