Din punct de vedere medical, în stomatologie, extracțiile dentare sunt unele din cele mai complexe și extreme proceduri. În ziua de azi, medicii stomatologi luptă sârguincios pentru a evita pe cât posibil aceste operații și a salva până la ultimul dinții naturali.
Doar atunci când neîndeplinirea lor poate reprezintă un risc pentru sănătatea pacientului sau poate duce la deteriorarea mai multor dinți, medicii apelează la extracțiile dentare.
Ca pacient, atunci când ai suferit o EXTRACȚIA DENTARĂ trebuie respecți o serie de reguli care te vor ajuta să treci mai repede cu bine peste nefericitul eveniment și să revii în cel mai scurt timp posibil la starea ta inițială de confort. În acest sens, primul lucru de care trebuie să ții cont este îngrijirea plăgilor.
După ce ai suferit o extracție dentară este important să menții pe plagă, măcar timp de o oră, o compresă. De asemenea, dacă ești fumător, ar fi bine să te abții de la tutun cel puțin 24 de ore. Nu se recomandă nici consumul de băuturi alcoolice sau calde în prima zi de după extracție.
Mai mult, ar fi bine să te abții și de la efort și să nu ridici greutăți care au o masă mai mare de 3 kg deoarece riști să provoci o sângerare la nivelul plăgii.
Ce trebuie să știi despre sângerarea de după extracția dentară?
Să știi că sângerarea postoperatorie după o extracție dentară este absolut normală. Dar ca să nu agravezi lucrurile, trebuie să nu-ți clătești gura cu apă de gură și nici să deranjezi locul intervenției sugând zona sau punând presiune pentru a evita distrugerea cheagului de sânge. Cheagurile de sânge grabesc vindecarea și protejează rana la fel ca o coajă peste o zgârietură pe piele.
În mod normal, sângerarea ar trebui să se oprească la scurt timp după operația de extracție dentară, dar dacă se întâmplă să reapară, trebuie să aplici pe obraz, în dreptul plăgii, comprese sterile reci. Cel mai bine ar fi să le ții în dreptul locului afectat câte o oră întreagă și să repeți procesul pe toată durata zilei, luând pauze de câte 15 minute între aplicări.
De asemenea, pentru a grăbi vindecarea plăgii, este recomandată șederea în aceeași poziție în care s-a efectuat și intervenția, adică în fund, pe scaun. Dacă te întinzi pe spate, în pat, atunci riști ca vasele de sânge de la nivelul capului să se dilate și să înceapă din nou sângerarea.
În timpul nopții, după efectuarea unei extracții dentare, cel mai bine ar fi să dormi cu capul puțin mai ridicat decât restul corpului, așa cum ai face-o pe un pat de spital. Poți folosi pentru acest lucru mai multe perne sau o pătură împăturită sub cap, ca să te ajute să-l ții puțin mai ridicat.
Când dispare durerea după o extracție dentară?
În general, extracțiile provoacă o durere de intensitate medie. Este normal să se întâmple așa și din acest motiv medicii stomatologi recomandă administrarea unor analgezice.
Ai grijă însă la tratamentele administrate după ureche, tratamente pe care ar trebui să le eviți complet în astfel de situații. De exemplu, aspirina sau alte medicamente care conțin acid acetil salicilic sunt contraindicate în cazul unei extracții dentare deoarece favorizează sângerarea. Este foarte important să respecți indicațiile de după extracția dentară pentru a nu mări gradul de durere din greșeală.
Există riscul ca zona afectată să se umfle după o extracție dentară?
După o extracție dentară, zona din care a fost extras dintele se poate umfla și poate rămâne așa chiar și o săptămână întreagă. Nici acest lucru nu este ceva neobișnuit și chiar dacă presupune unele inconveniențe din punct de vedere estetic, este doar o reacție firească a organismului la o astfel de operație.
Gradul maxim de inflamare este în a 3-a zi dupa extracție, urmând ca apoi să scadă treptat. De aceea se recomandă antiinflamatoare în primele zile postextracțional.
Pentru a scădea intensitatea umflăturii însă, poți și chiar este recomandat să continui să aplici gheață pe obraz, în dreptul plăgii, conform indicațiilor de mai sus. De asemenea, din ziua a 3-a a operației, poți începe să folosești chiar și împachetări cald-umede, complet contraindicate înaintea acestei zile. Pentru acestea poți utiliza un prosop curat, din bumbac, înmuiat în apă călduță. Astfel de comprese contribuie la revascularizarea corectă a locului operat și grăbesc vindecarea.
CONCLUZIE
Pentru a te recupera cât mai reped este foarte important să respecți indicațiile după extracția dentară oferite de medicul dentist. Durerea, sângerarea ușoară și inflamația sunt reacții normale ale organismului pe care le putem ține sub control având grijă să protejăm zona postextracțională și să ascultăm sfaturile medicului dentist.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.