Cum ne afectează dinții băuturile carbogazoase?

Apa minerală, sucurile de fructe, diverse ceaiuri și băuturi energizante pot fi comercializate sub formă de băuturi carbogazoase, prin adaos de dioxid de carbon sub presiune.

Băuturile carbogazoase conțin de obicei zahăr, cofeină și coloranți. Acestea nu conțin prea multe vitamine sau minerale, așa că din punct de vedere nutrițional nu sunt neapărat benefice pentru organism. În schimb, sunt foarte bogate în calorii. Unele studii spun că 330 ml de băutură carbogazoasă consumată zilnic poate avea ca urmare îngrășarea cu jumătate de kilogram într-o lună și pot conține doza de zahăr pe o zi recomandată unui adult de sex masculin.

Datorită consumului ridicat de zahăr, crește și riscul apariției diabetului zaharat, pe lângă riscul creșterii în greutate. Consumul de băuturi carbogazoase contribuie la scăderea calciului din organism, așa că are drept consecință și posibile afecțiuni ale oaselor, cum ar fi osteoporoza.

Zahărul din băuturile carbogazoase contribuie și la apariția cariilor, astfel încât este afectată și sănătatea dinților. Acest efect are loc din cauză că băuturile carbogazoase au capacitatea de a dizolva smalțul dinților. Acidul care atacă smalțul este vinovat și de producerea unui dezechilibru al mineralelor din organism, ceea ce poate duce la apariția afecțiunilor renale, așa cum este litiaza renală.

Băuturile carbogazoase au un nivel de aciditate foarte mare, cresc PH-ul gurii și aderența bacteriilor, conducând la formarea de placă bacteriană. Aceasta atacă suprafața smalțului și favorizează apariția cariilor. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți dacă adăugăm gheață deoarece variațiile de temperatură pot produce fisuri în smalț, precum și leziuni ale pulpei dentare, în special la acele persoane care au obiceiul de a sparge gheața între dinți. Mai mult decât atât, dacă pacienții au sensibilități dentare, băuturile reci pot mări sensibilitatea, precum și leziunea care o declanșează.

Cât de frecvent e recomandat să consumăm băuturi carbogazoase?

Consumul de băuturi carbogazoase trebuie să fie moderat. Există persoane care le aleg atunci când au nevoie de un plus de energie, de exemplu studenții care învață pentru examene și au nevoie să-și mențină atenția alertă.

Alt tip de băuturi, cum ar fi cele izotonice, pot reprezenta însă o variantă mai sănătoasă pentru a crește nivelul de energie. Este important mai întâi să cunoaștem rolul băuturilor izotonice (de ce să le consumăm și cum ne ajută).

Alte persoane consideră că o băutură carbogazoasă este benefică, deoarece contribuie la grăbirea digestiei, contracarând efectele constipației.

Toate aceste variante pot fi acceptabile în condițiile în care nu se fac excese, caz în care pot apărea efecte adverse și chiar unele afecțiuni periculoase.

Măsuri de prevenție

Cea mai bună soluție este, desigur, renunțarea la consumul băuturilor acidulate, însă dacă acest obicei dăunator nu poate fi eliminat în totalitate, există câteva metode de a reduce efectele lui negative:

  1. Reducerea cantității de băuturi acidulate consumate și înlocuirea cu multă apă pentru hidratare.
  2. Consumul rapid sau cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acestor băuturi cu dinții. Cu cât acest timp este mai mare, spre exemplu atunci când sorbim puțin câte puțin dintr-un pahar sau doză, cu atât demineralizarea dinților este mai severă și riscul de carie cresște.
  3. Clătirea cu apă după consumul de băuturi acidulate, pentru a spăla zaharul și acizii din gură.
  4. Evitarea periajului dentar pentru o perioadă de 30-60 minute, deoarece smalțul este poros imediat după consumarea băuturilor acidulate, iar periuța poate îndepărta un strat superficial, chiar foarte subtire, de smalț.
  5. Utilizarea gumei de mestecat fără zahăr, pentru a stimula producerea de saliva care să spele dintii
  6. Medicii stomatologi au observat că efectul acestor băuturi carbogazoase este de multe ori înselator, totul părând în ordine, până când apare explozia de carii, astfel încât sunt recomandate vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a surprinde înainte de a se agrava problemele care vor aparea cu sigurantă. Cu această ocazie, specialistul poate recomanda si o pastă specială pe baza de calciu si fluor, care să remineralizeze smaltul dentar, reducând temporar efectele nocive ale bauturilor acidulate.
  7. Evitarea acestor băuturi înainte de culcare deoarece zahărul nu doar că va perturba somnul, dar alături de acizi va avea toată noaptea la dispozitie pentru a ataca dintii.

Asadar, deși băuturile acidulate pot fi o adevarată plăcere, mai ales în timpul unei zile călduroase de vară sau la un grătar, consumul lor nu doar că va aduce calorii inutile la dietă, dar în timp va afecta dintii si sănătatea în general. Cum dantura reprezintă unul dintre putinele lucruri din organism care nu se poate regenera, stă în puterea fiecaruia dintre noi să asiguram sănătatea si frumusetea ei si să evităm intervenții stomatologice costisitoare peste timp.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole