Anxietatea dentară: cum îți afectează sănătatea și cum să o tratezi

De obicei, anxietatea față de cabinetul medicului stomatolog provine de la teama de durere a pacientului. Dacă un pacient a avut o experiență la stomatolog pe care o asociază cu durerea, există șanse mari ca același pacient să manifeste teamă și anxietate când vine vorba de o vizită la medicul dentist.

Cum apare anxietatea la dentist?

O experiență negativă în cabinetul stomatologic poate instala o teamă permanentă, ce se va manifesta mai apoi indiferent de vârsta pacientului. Cauze precum durerea din timpul ori de după o intervenție stomatologică, sau chiar un medic stomatolog care nu arată destulă compasiune, pot conduce la instalarea anxietății, ce poate accentua senzația de durere resimțită. Ulterior, anxietatea și teama de dentist nu vor dispărea, ba chiar se pot amplifica în funcție de experiențele viitoare.

Care sunt efectele anxietății la stomatolog?

Odată instalată, “frica de dentist” îi determină pe pacienți să vină la stomatolog numai atunci când au dureri insuportabile sau în situații de urgență. În astfel de cazuri, este mult mai probabil ca pacientul să aibă din nou o experiență neplăcută. Nu neapărat din cauza medicului stomatolog, ci din cauza durerilor deja instalate care sunt mai greu de ameliorat, chiar și cu anestezice și calmante mai puternice.

Cum să gestionezi anxietatea dentară?

Primul pas pentru gestionarea anxietății dentare ar trebui să înceapă cu o discuție cu medicul dentist. Pacientul trebuie să conștientizeze care sunt exact motivele care îl sperie sau îl deranjează atât de mult încât refuză să meargă la medic. Poate fi vorba despre un anumit instrument folosit de medicul stomatolog, de mirosul anestezicului, despre un anumit tratament. Cu ajutorul medicului dentist, ar putea să obțină soluții practice pentru a depăși aceste temeri. În același timp, medicul poate lua în considerare diverse modalități de adaptare a tratamentelor, pe cât posibil.

Dacă suferi de anxietate dentară, poți lua anumite măsuri care te pot ajuta să te calmezi înainte de a te așeza pe scaunul dentistului:

  • Ascultă muzica preferată la căști, în timp ce aștepți să intri la medicul dentist. Muzica are capacitatea de a relaxa creierul.
  • Și tehnicile de respirație pot fi un instrument grozav pentru inducerea stării de relaxare. Învață să respiri corect, inspirând aerul în abdomen, pentru o relaxare mai profundă.
  • Ocuparea minții cu diverse exerciții ori planuri poate să te ajute să nu te mai gândești la ce se va întâmpla în cabinet.
  • Odată ajuns pe scaunul dentistului, poți stabili cu medicul un tip de semnal, de exemplu, ridicarea mâinii, pentru momentele în care te doare ceva sau simți un disconfort.
  • Dacă anxietatea este provocată de ace, trebuie să știi că unele proceduri pot fi efectuate fără anestezie locală.

Astăzi, echipamentele moderne, instrumentele de înaltă calitate și anestezicele eficiente fac posibilă efectuarea unui tratament stomatologic de orice complexitate practic fără durere și disconfort.

La Clinica Stomalux ai parte de cei mai buni medici, care se folosesc de metode simple cu scopul de a spori încredere și sentimentul de control. Pe tot parcursul procesului, aceștia îți vor explica pas cu pas ceea ce au de făcut ca tu să te simți în siguranță!

Fă-ți curaj și contactează-ne pentru o programare!

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole