Periajul zilnic cu o pastă de dinți ce conține fluor și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru un zâmbet frumos și sănătos, dar alimentația are un rol la fel de important în sănătatea ta orală. Fiecare aliment pe care îl consumi intră în contact cu dinții, ceea ce înseamnă că aceste alegeri au un impact constant asupra sănătății dinților și gingiilor.

Urmarea unei diete variate și bogate în nutrienți din toate grupele alimentare promovează dinții și gingiile sănătoase. Un plan alimentar echilibrat, care include fructe, legume, alimente proteice, cereale și lactate oferă substanțe nutritive esențiale pentru o sănătate orală optimă, precum și pentru sănătatea generală. Astfel, poți reduce riscul eroziunii dinților și apariției cariilor și să ai un zâmbet frumos și sănătos, cât mai mult timp.

Alimentația recomandată pentru sănătatea dentară

Laptele, iaurtul și brânzeturile stimulează secreția salivară și reprezintă o sursă importantă de calciu, element util în remineralizarea dentară.

Fructele și legumele, prin aportul de minerale și vitamine, contribuie la menținerea stării generale de sănătate. Dintre fructe, citricele trebuie consumate cu moderație, datorită acidității lor, iar sucurile obținute prin stoarcerea lor este bine să fie băute cu paiul pentru a limita timpul de acțiune a acidului asupra smalțului dentar.

Fructele de pădure conțin antocianine, molecule cu acțiune antioxidantă și bactericidă care întârzie formarea plăcii bacteriene.

Morcovul crud este bogat în fibre, este crocant, curăță mecanic dinții și stimulează gingiile, crescând secreția salivară. Morcovul prezintă un conținut ridicat de β-caroten, molecula necesară organismului pentru a produce vitamina A.

De evitat sau de consumat cu moderație

Dulciurile, mai ales cele lipicioase (jeleuri, caramele) rămân pe dinți și în spațiile dintre aceștia timp îndelungat și oferă bacteriilor din cavitatea orală hrana de care au nevoie pentru a produce acizi.

Popcornul poate determina fracturi dentare sau rănirea gingiilor. Semințele de floarea-soarelui sau de dovleac sparte cu dinții determină uzura accentuată a marginii incizale a dinților frontali și, de aceea, se recomandă doar consumul semințelor decojite.

Deși smalțul dentar are duritate mare, consumul de alimente și sucuri acide poate distruge această barieră naturală a dinților și poate determina apariția cariilor dentare.

Vinul roșu, prin acizii pe care îi conține, face smalțul mai sensibil la colorare și pigmentează dinții. Consumul de cafea are un efect similar.

Este bine să înlocuim sucurile acidulate cu apă, ceai neîndulcit sau lapte pentru a proteja dinții.

Aveți grijă de voi și de dinții voștri!

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole