Adiția osoasă este o procedură chirurgicală folosită pentru a reface osul pierdut și pentru a induce formarea de os nou. Scopul adiției osoase este pentru a oferi o bază solidă viitoarelor implanturi dentare, a mări zonele de os deteriorate și lipsă, și pentru a facilita creșterea de os nou

În majoritatea cazurilor, această procedură de creștere a volumului osos se realizează pentru a îndeplini condițiile pentru instalarea corectă și de înaltă calitate a implanturilor dentare.

Grefa osoasă funcționează ca o platformă sau un cadru pentru ca osul natural adiacent să crească. Peste mai multe luni, osul pacientului va înlocui materialul de adiție, care în cele din urmă este descompus și resorbit de corp.

Beneficiile aditiei de os

Adiția de os dentară aduce numeroase beneficii pentru pacienți, inclusiv:

 • Creează baza perfectă pentru implanturi dentare stabile
 • Maximizează durata de viață a dinților naturali
 • Protejează întreaga dantură
 • Conferă un aspect gingival natural
 • Conferă un aspect întinerit
 • Diminuează ridurile și ajută la obținerea unui zâmbet estetic, dar funcțional
De ce apar pierderile osoase?

Există numeroase motive pentru care apar pierderi osoase. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

 • boala parodontală (boala gingiilor) – Boala parodontală afectează atât gingia cât și țesutul osos, iar dinții devin, astfel, mobili și instabili.
 • extracția traumatică a dinților
 • infecții – infecțiile netratate de la nivelul gurii pot produce pierdere osoasă în timp
 • pierderea de mult timp a dinților
Ce tipuri de materiale sunt folosite pentru adiția osoasă

Ca material osos pentru adiții, se folosesc următoarele tipuri:

Autogrefa (grefa autologă) – material osos preluat de la pacient (Os propriu al pacientului)
O autogrefă folosește osul preluat din alt loc din corpul pacientului. Siturile (locurile) tipice includ piciorul, șoldul, bărbia sau maxilarul. Deși acest lucru necesită o procedură chirurgicală suplimentară pentru recoltarea osului, se elimină riscul de respingere sau orice alte reacții adverse.
De asemenea, osul recoltat este viu, ceea ce înseamnă că are anumite elemente celulare care vor ajuta la creșterea producției de os nou.

Alogrefa (grefa preluată de la un donator) – os dîntr-un organism similar genetic
O alogrefă folosește oase extrem bine de prelucrate, prelevate de la un donator și care pot fi uscate și congelate, iradiate sau tratate chimic pentru a asigura siguranța acestuia. Este testat extensiv pentru a elimina riscul de contaminare. Ca și xenogrefa, alogrefa va oferi suport corpului dvs. să crească noi celule osoase, dar nu poate produce celule noi singură.

Xenogrefa (grefa de origine animală) – De mulți ani cea mai folosită xenogrefă este osul bovin. Este sterilizat și prelucrat pentru a reduce la minimum infecția. Grefa este plasată pentru a acționa ca un „menținător biologic de spațiu”. Inițial, previne mecanic colapsul țesuturilor înconjurătoare, indiferent dacă acesta este țesut osos sau țesut moale. Apoi, printr-un proces numit „regenerare tisulară ghidată”, corpul uman este păcălit biochimic să recunoască grefa ca os natural și în timp se resoarbe și o înlocuiește cu os propriu.

Aloplastică (Grefa artificială) – Un material sintetic biocompatibil
Grefa aloplastică este o grefă fabricată din materiale complet sintetice. Materialele sintetice de adiție osoasă sunt extrem de sofisticate și conțin o varietate de substanțe diferite. Pot avea o combinație de colagen, proteine și factori de creștere, care sunt concepute pentru a ajuta la promovarea formării de noi celule osoase și pentru a promova vindecarea.

Adiția osoasă se poate realizează si cu ajutorul unei membrane speciale, care este necesară pentru izolarea materialului osos adiționat de țesuturile moi. Aceasta este așezată peste materialul de adiție și creează un contur uniform pentru formarea crestei alveolare. Se folosesc două tipuri de membrane:

 • absorbabile (resorbabile), care nu necesită o procedură de îndepărtare;
 • neabsorbabile, din titan, care trebuie scoasă după 3-9 luni de la instalare.

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole