Servicii
Servicii oferite de clinicile noastre

consultatie-stomatologica-gratuita

Consultația stomatologică presupune evaluarea statusului cavității orale, cu ajutorul acesteia, stabilindu-se un diagnostic și un plan de tratament corect.
Este recomandat a fi făcută cel puțin o dată la 6 luni.

Consultația stomatologică este de 2 tipuri: consultație stomatologică primară și consultație stomatologică avansată. Consultația stomatologică primară presupune cunoașterea reciprocă medic-pacient și evaluarea statusului dentar al pacientului.

Care sunt obiectivele unei consultații stomatologice avansate?

 • cunoașterea reciprocă medic-pacient
 • cunoașterea de către medicul stomatolog a istoricului medical al pacientului (boli cronice, alergii, intervenții medicale, afecțiuni și predispoziții genetice) cu întocmirea fișei individuale
 • evaluarea statusului dentar a pacientului
 • cunoașterea nevoilor pacientului pe termen scurt și lung și a preferințelor acestuia referitoare la tratament (frecvența tratamentului, intervale orare disponibile pentru prezența la stomatolog, rezistența la durere, etc)
 • întocmirea și etapizarea planului de tratament și a prețului estimativ
 • în cazul necesar, realizarea de radiografii

 • cariologia-tratarea-cariilor

  Cariologia, latură a medicinii dentare focalizată pe boala infecţioasă provocată de bacterii din cavitatea bucală şi produsele acestora care contribuie la formarea plăcii dentare microbiene şi acţionează demineralizând şi distrugând suprafaţa externă a dintelui – smalţul.
  Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune patologică care apare la om.

  Care sunt principalele cauze ale apariției cariilor dentare?

  Caria dentară apare ca urmare a acțiunii a 3 categorii de factori:

 • factorul infecțios: reprezentat de bacteriile din cavitatea bucală. Bacteriile se situează în special în placa dentară sau în tartrul dentar. Cauza principală fiind igiena orală necorespunzătoare și formarea plăcii bacteriene producătoare de acizi. Caria începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) ca urmare a bacteriilor din placa bacteriană care “atacă” smalţul dentar, ducând la formarea de cavităţi. Aceste cavităţi sunt de obicei nedureroase, smalţul îşi pierde transluciditatea căpătând un aspect crețos, devine astfel, fragil, cu porozitate crescută şi potenţial crescut de colorare.
 • factorul alimentar: reprezentat mai ales de alimentele bogate în zaharuri.
 • terenul: reprezentat de calitatea și duritatea țesutului dentar.
 • În timp, prin afectarea mecanismelor de apărare, suprafaţa leziunii incipiente de smalţ cedează rezultând cavitatea carioasă. Pe măsura ce evoluează şi se apropie de pulpa dentară (nerv), se modifică atât textura (duritatea) dentinei subiacente cât şi culoarea (devine mai închisă la culoare), simptome asociate cu apariţia durerii la dulce sau la rece.

  Caria interdentară apare la nivelul spaţiilor dintre dinți, dacă nu sunt folosite şi mijloace ajutătoare ale periajului, cum ar fi aţa dentară sau apa de gură.
  Caria de la radacină dinţilor, este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontoza.

  Complicațiile cariei

  O carie dentară neglijată duce la formarea abcesului. Odată ce pulpa dintelui este infectată, aceasta moare, iar bacteriile se înmulțesc în rădăcina dintelui, formând un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasă si umflată. Câteodată abcesul se sparge, rezultând într-o secreție purulentă; astfel, durerea poate înceta, însă este foarte important ca dintele să fie tratat.

  Cazurile extreme implică febră și umflarea feței, moment în care se prescriu antibiotice pentru controlarea infecției. Tratarea infecției poate duce la înlăturarea dintelui, pentru a se obține drenarea abcesului.

  Care este tratamentul cariilor?

 • îndepărtarea în totalitate a ţesuturilor dentare afectate;
 • protecţia ţesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele;
 • refacerea morfologiei dentare (obturaţia, “plomba”), cu ajutorul unor materiale care asigură cei trei parametri: rezistenţă, funcţionalitate şi estetică.
 • Cel mai eficient mod de a trata caria dentară rămâne profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face prin spălarea pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi; folosirea aței dentare și a apelor de gură; evitarea consumului de dulciuri în exces, eventual spălarea pe dinți imediat după consumarea lor; consumul regulat de fructe și produse lactate; vizite periodice la medicul stomatolog.


  chirurgie-dentara

  În practica stomatologiei moderne, dinții sunt extrași doar în cazurile extreme, atunci când tratamentul terapeutic nu are succes.
  În clinicile noastre se va alege tipul de anestezie adecvat în funcție de particularitățile pacientului.
  Respectarea tuturor etapelor în efectuarea extracției va evita apariția complicațiilor post-extracționale.


  endodontie

  Endodonția este acea ramură a medicinii dentare care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a structurilor anexe acesteia.
  Pulpa dentară este reprezentată de țesutul moale aflat în interiorul dintelui (canalele dentare), respectiv de vase de sânge, nervi și țesut conjuctiv. Deși pulpa este răspunzătoare de nutriția dintelui prin intermediul vaselor sangvine care pătrund prin vârful rădăcinii în dinte, ea nu este răspunzătoare pentru funcționalitatea dintelui. Chiar dacă pulpa este îndepărtată ca urmare a tratamentului endodontic, dintele va continua să fie hranit prin intermediul vascularizației structurilor din vecinătate.

  Când este nevoie de un tratament endodontic?

  Necesitatea tratamentului endodontic apare odată cu îmbolnăvirea ireversibilă a pulpei dentare, respectiv a inflamației acesteia din cauza microbilor care o invadează.
  Infecțiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor dentare, fisurilor și fracturilor dentare sau afecțiunilor parodontale. Bacteriile care pătrund prin crăpăturile dintelui distrug treptat pulpa acestuia, duc la infecția și slăbirea osului și, în final, la pierderea dintelui. Netratate, inflamația sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde și la țesuturile din vecinătate.

  Simptomele pot fi variate:

 • durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului;
 • sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați, sau la temperaturi ridicate și scăzute;
 • durere inexplicabilă la un dinte tratat în trecut;
 • decolorarea dintelui;
 • apariția unei umflături în dreptul dintelui (fistule gingivale);
 • ganglioni umflați din jurul gâtului și al capului.
 • Atunci când unul dintre aceste semnale apar, prezentarea la medicul stomatolog devine urgentă. Atenție însă, în unele cazuri boala poate evolua aproape asimptomatic, ajungând să fie surprinsă în faze avansate de evoluție, în urma unui consult de rutina clinic și radiologic.

  Cât durează un tratament endodontic?

  În mod normal, un tratament endodontic obișnuit constă într-o singură ședință de 1-2 ore, dar există și cazuri complexe unde vor fi necesare 2 sau chiar mai multe ședințe.

  Cum decurge tratamentul endodontic?

  Cunoscând cauza bolii pulpare, respectiv microbii care colonizează pulpa dentară din lăcașul interior al dintelui (canalele dentare), tratamentul va urmări o linie clară: eliminarea conținutului infectat prin mijloace mecanice și chimice. Drept urmare se vor efectua radiografii pentru a stabili: lungimea și numărul rădăcinilor, canalele accesorii, dacă a fost sau nu afectat și osul; apoi se vor realiza teste de vitalitate, care ne ajută să stabilim cu exactitate un diagnostic, și, bineînțeles, procedura terapeutică;

  Substanțele anestezice moderne asigură pacientului un confort sporit în timpul intervenției. Tratamentul va decurge de regulă în liniște deplină. Cu cât tratamentul este început mai repede cu atât procedura este mai confortabilă și asemănătoare unei proceduri restaurative curente.

  Pentru a lucra în condiții cât mai igienice, tratamentul endodontic modern impune folosirea digii dentare, o folie de latex fixată pe dinte cu ajutorul unei cleme. Astfel, dintele va fi izolat complet de mediul oral atât de încărcat microbian și nu va exista riscul suprainfectării în timpul lucrului.

  Canalele vor fi evidate de pulpa infectată folosind ace de canal, de fapt niște pile care lărgesc canalele înguste ale dintelui, permițând totodată introducerea unor soluții dezinfectante (ex: hipoclorit de sodiu) care dezintegrează chimic și îndepărteaza țesuturile moi infectate.

  După această fază, interiorul dintelui va trebui sigilat corespunzător, închizând pe cât posibil orice spațiu care ar permite o eventuală colonizare și înmulțire ulterioară a microbilor reziduali. Standardul actual este cel al obturării cu conuri de gutaperca, adică o substanță care sub acțiunea temperaturii se înmoaie și curge în toate spațiile din interiorul dintelui.

  De regulă, în urma tratamentului endodontic dintele poate fi ușor sensibil la presiune (în masticație) câteva zile, mai ales dacă au existat fenomene dureroase înainte de tratament. De regulă simptomatologia este atenuată prin administrarea de antiinflamatorii (ex: Ibuprofen). Doar în cazuri excepționale poate fi nevoie de altă clasă de medicamente care vor fi prescrise de către medic.

  Ținând cont de faptul că succesul unui tratament endodontic depinde pe termen lung de calitatea restaurării coronare a dintelui, este absolut imperioasă necesitatea plasării unei obturații coronare adezive, adică a blocării accesului salivei și microbilor.

  Ce înțelegem prin retratament?

  Dinții cu tratamente endodontice vechi deficitare constutuie niște bombe biologice cu efect întârziat. Chiar dacă rămân asimptomatici uneori pe perioade îndelungate de timp, sau crează doar ocazional un discomfort, trebuiesc priviți cu suspiciune. Atâta vreme cât organismul reușește să mențină prin sistemul imun un echilibru la acest nivel, leziunea rămâne în stare latentă, dar cu prima ocazie în care are loc un dezechilibru imunitar, leziunea se poate acutiza, putând crea mari probleme (abces/umflatură/durere).

  Dacă în trecut mulți dinți cu asemenea problemă erau tratați chirurgical prin rezecții apicale sau radical prin extracții, astăzi tratamentul de primă intenție constă în reintervenția endodontică, adică reluarea tratamentului endodontic într-o manieră corectă, care va reduce în final conținutul microbian canalar și va permite vindecarea leziunii osoase.

  Prin succes trebuie să înțelegem în primul rând o lipsă a simptomatologiei clinice, cât și o lipsă a semnelor patologice radiologice.

  Când apelăm la chirurgia endodontică?

  Când tratamentul de canal nechirurgical eșuează, putem apela la chirurgia endodontică, cunoscută poate mai curând ca și rezecție apicală. Este vorba despre îndepărtarea vârfului radicular infectat, blocarea comunicării osului cu conținutul dentar prin plasarea unei obturații retrograde, cât și a chiuretării zonei de os afectat.


  zambet-stralucitor

  Cele mai importante lucruri care ne atrag atenția, atunci când vorbim cu o persoană sunt – ochii și bineînțeles, zâmbetul.

  Înțelegem oare rolul pe care îl joacă zâmbetul în viața noastră? Frumusețea dinților albi nu este numai un semn de sănătate ci și un element de cultură, un simbol de prosperitate și succes. Atunci când o persoană zâmbește, e semn de bună dispoziție, fiind dispusă să comunice, să creeze o atmosferă plăcută în jurul său și să se simtă mult mai încrezătoare. Dar din păcate, nu toată lumea își poate permite un zâmbet fermecător. Dar toți își doresc asta!

  Estetica dentară a apărut odată cu dorința oamenilor de a avea un zâmbet mai frumos și mai strălucitor. Această secțiune este adresată tuturor celor care doresc să afișeze un zâmbet frumos, dinți aliniați și albi.

  Datorită tehnologiilor avansate oferite de clinica stomatologică Stomalux, acum îți este foarte ușor să ai un zâmbet spectaculos! Un zâmbet strălucitor!

  Albirea dentară

  Albirea dinților la domiciliu este un proces lent, însă la clinica noastră albirea durează aproximativ 1 oră, efectul fiind același.
  Culoarea dinților poate fi afectată de coloranți intrinseci (tetraciclina, fluor în exces) sau coloranți extrinseci (cafea, tutun, ceai, vin roșu, etc).
  Pentru a corecta aceste modificări nedorite ale culorii dinților, igiena riguroasă și curățarea profesională sunt insuficiente.
  În acest moment cea mai utilizată procedură în stomatologie este albirea profesională a dinților, care este efectuată de către un medic stomatolog într-o clinică specializată

  Fațete ceramice

  Pot fi utilizate cu succes atunci când există:

 • spații interdentare inestetice;
 • “înghesuiri” dentare minore și moderate;
 • colorații intrinseci reduse și medii (tetraciclina si fluoroza);
 • dinți cu forme și dimensiuni inestetice;
 • traumatisme dentare sau leziuni carioase însoțite de pierderi moderate de substanță dentară

 • Avantajele fațetelor ceramice:

 • necesită șlefuiri minore ale suprafeței exterioare a dinților (0.6mm);
 • conservă vitalitatea dinților;
 • sunt foarte fizionomice;
 • neavând infrastructură metalică, dinții restaurați nu vor prezenta umbre negre în vecinătatea gingiei;
 • textură și transluciditate similare dinților naturali;
 • lipsa reacțiilor alergice datorită biocompatibilității ceramicii dentare

 • Menajarea gingiei în timpul șlefuirii, amprentării și cimentării, deoarece limita lucrării poate fi plasată chiar în vecinătatea gingiei (nu necesită “înfundarea” limitei lucrării subgingival pentru mascarea acesteia).


  durere-provocata-de-carie-implantologie

  Clinica Stomalux vă poate oferi servicii în domeniul implantologiei dentare la cel mai înalt nivel. Toți medicii clinicii noastre sunt atent selectați și instruiți. Puteți să aveți încredere că noi avem grijă de sanătatea dumneavoastră.

  Clinica Stomalux aplică implanturi din sistemele Megagen, Bredent și AlphaBio.

  Susținem o practică construită în scopul de a ne dedica tuturor tratamentelor, și în special celor pentru implant dentar, costurile noastre sunt competitive cu majoritatea centrelor de implant respectate din România, iar dumneavoastră puteți fi siguri că veți fi tratați de experți în domeniu, folosind cele mai recente și cele mai bune echipamente disponibile. Pentru mai multe informații, mergeți aici.
  Dacă v-ați decis cu privire la implantul dentar, trebuie doar să consultați un medic specialist – stomatologii noștri vă vor răspunde la toate întrebările.


  laborator-tehnica-dentara

  Laboratorul de tehnică dentară este situat în cadrul clinicii stomatologice Stomalux din Iași, Podul de Piatră. Dotările laboratorului sunt performante, la cele mai înalte standarde internaționale, iar materialele folosite sunt de ultimă generație. Lucrările se execută în 5-7 zile de la primirea amprentei.

  Lucrări ce se execută în laboratorul de tehnică dentară Stomalux:

 • lucrări pe implanturi;
 • proteze scheletate;
 • gutiere albire;
 • proteze mobile;
 • fațete ceramice;
 • lucrări metalo-ceramice;
 • lucrări Cr-Ni+Acrilat baropolimerizabil;
 • coroane jacket ceramice;
 • lucrări metalo-ceramice pe implanturi/cu închidere ceramică pe prag

 • Vezi echipa de tehnicieni dentari Stomalux


  Termenul ortodonție provine din limba greacă, orthos în traducere semnifică drept și se referă la corectarea poziției dinților pe arcadă. Acest tratament influențează favorabil dezvoltarea oaselor maxilare și contribuie prin poziționarea corectă a dinților la transmiterea fiziologică a forțelor masticatorii, menținand sănătatea parodontului marginal (a țesuturilor care fixează dintele în os).

  Tratamentul ortodontic este necesar dacă aveți:

 • dinții înghesuiți;
 • dinți strâmbie;
 • afecțiuni dento-maxilare;
 • strungăreață (spațiu între dinți);
 • dinți care lipsesc;
 • alte probleme de masticație;

 • Clinica stomatologică Stomalux vă oferă cele mai moderne metode de tratament ortodontic și vă propune cele mai eficiente soluții pentru toate vârstele:

 • de la 4 ani sub forma unui menținător de spațiu la copiii care au pierdut prea repede dinții temporari (“de lapte”);
 • în dentația mixtă între 6 și 12 ani, pentru aranjarea în poziție corectă a dinților erupți cu malpoziții, pentru favorizarea erupției corecte a dinților, pentru decondiționarea unor obiceiuri vicioase ale copiilor (de exemplu: suptul degetului, interpunerea limbii între arcade), toate acestea favorizând dezvoltarea proceselor osoase alveolare maxilare și mandibulare și aranjarea dinților;
 • la orice vârstă, pentru armonizarea relațiilor ocluzale, pentru deschiderea unor spații înainte de implanturile dentare, pentru corectarea poziției unor dinți înainte de aplicarea coroanelor și punților dentare astfel încat spațiul să fie adecvat unui rezultat estetic optim

 • Pentru realizarea acestor obiective sunt utilizate aparatele dentare, care pot fi:

  Aparate dentare mobile și mobilizabile
  Sunt dispozitive ce se aplică pe dinții de lapte sau permanenți. Aparatul este confecționat din acrilat, la care se atașează diferite componente (șuruburi, croșete) utile pentru ancorarea și deplasarea dirijată a dinților. Se utilizează în cazul problemelor de malocluzie dentară și poate influența creșterea maxilarelor, erupția dentară, modificarea componentelor osoase, dentare și musculare.

  Aparate dentare fixe metalice
  Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustețea lor și sunt mai ieftine decât alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul că pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este între 6 luni și 2 ani, în funcție de complexitatea corecției care trebuie făcută.

  Aparate dentare fixe ceramice
  Sunt preferate în tot mai mare măsură, întrucât sunt mai puțin vizibile decat aparatele dentare metalice. Acestea devin o opțiune pentru persoanele care acordă imaginii o importanță sporită, iar unele persoane consideră că sunt mult mai confortabile decât cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic sunt prețul mai ridicat și fragilitatea crescută, ceea ce nu le recomandă pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice.

  Aparate ortodontice Damon
  Acestea sunt similare cu aparatele dentare fixe convenționale; sunt folosite în cele mai multe cazuri bracket-uri de metal (există însă și varianta cu bracket-uri invizibile, din sticlă) atașate la dinți și un fir metalic pentru a-i alinia, dar nu mai implică utilizarea de module elastice colorate, care în mod normal atrag depunerea de placă dentară. Aparatul poate fi folosit pentru a trata chiar și cele mai severe cazuri de înghesuire a dinților. Este mai discret, mai confortabil și mai ușor de întreținut.

  Tehnica linguală INCOGNITO
  Aparatul constă din brakeţi care se lipesc pe fiecare dinte în parte pe suprafaţa orală, adică pe suprafaţa dintelui care nu se vede. Aparatul rămane fixat în gură până la terminarea tratamentului, adică între 1 – 3 ani, în funcţie de gravitatea tratamentului.

  Tehnica INVISALIGN
  Tehnica Invisalign, este tot o tehnică invizibilă, dar aparatul nu e lipit pe dinţi. Constă într-o serie de gutiere dentare transparente, foarte subţiri care se aplică pe arcadele dentare. Gutierele se schimbă la câteva luni, pe masură ce tratamentul avansează.

  Care sunt etapele premergătoare?

 • Obligatoriu medicul specialist ortodont va solicita o serie de radiografii pentru a efectua un examen complet și pentru a stabili un plan de tratament cât mai eficient.
 • Va lua o amprentă pe care o va expedia în laboratorul de tehnică dentară, pentru a obține un model de studiu ce va reprezenta dovada situației inițiale și îi va permite medicului să urmărească evoluția tratamentului.
 • În funcție de caz, poate apărea necesitatea efectuării unor extracții dentare sau se poate interveni chirurgical pentru a crea spațiu pe arcadă.
 • Când sunt necesare extracțiile în scop ortodontic?

  La evaluarea inițială medicul va decide dacă este nevoie de o extracție. Această procedură nu este atât de des necesară în cazul pacienților tineri, deoarece în majoritatea cazurilor se poate face o lărgire a oaselor maxilare pentru a face spațiu. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui dispozitiv numit disjunctor maxilar care lărgește arcada, făcând suficient spațiu pentru alinierea dinților, fără a fi nevoie de extracții. Acesta se folosește în perioada de creștere și este recomandat ca tratamentul să înceapă la 7 - 11 ani.

  Cât timp durează tratamentul cu un aparat dentar?

  Planul de tratament depinde de dumneavoastră și de anomaliile ortodontice. Majoritatea pacienților poartă un aparat ortodontic între 18 și 30 luni. Aparatul ortodontic se activează (ajustează) doar în cabinetul de ortodonție, de regulă la fiecare control (interval de 4-6 săptămani).

  Ce este contenția ortodontică?

  Contenția este ansamblul de proceduri și dispozitive ce au rolul de a se opune tendinței naturale ale dinților de a reveni în poziția inițială de tratament, adică într-o ocluzie dentară defectuoasă. Scopul acestei proceduri este, deci, de a menține dinții în poziția corectă o anumită perioada de timp, pînă cînd țesuturile parodontale se adaptează noilor condiții din cavitatea bucală.

  Contenția se realizează imediat după îndepărtarea aparatului ortodontic fix. Noi vă propunem următoarele opțiuni:

 • dispozitive fixate pe partea orală a dinților cu material compozit. Se aplică de obicei la arcada inferioară;
 • dispozitive mobile alcătuite dintr-o placă palatinală acrilică, arcuri și croșete metalice prin care se ancorează la dinți

 • Procesul de corectare a danturii cu aparatele ortodontice este lung și anevoios, dar rezultatele sunt cu siguranță extraordinare și merită orice efort!


  paradontologia-gingivita

  Paradontologia tratează afecțiunile țesuturilor și osului ce înconjoară și susțin dinții. Afecțiunile periodontale atacă sulcusul (o fisura sub forma de "v" dintre gingie și dinte), cauzând desprinderea țesutului de dinte.

  Afecțiunile periodontale sunt clasificate în funcție de severitate: gingivita și parodontopatia. Gingivita este o formă mai ușoară, reversibilă a afecțiunilor periodontale. Prin agravare, gingivita duce la parodontită.

  Factori care pot crește riscul dezvoltării afecțiunilor periodontale:

 • igiena deficitară (placă bacteriană, tartru);
 • fumatul;
 • diabetul;
 • medicamente precum steroizii, unele tipuri de pastile anti-epilepsie, anti-cancer, contraceptive orale

 • Semne de atenționare*:

 • gingiile care sângerează ușor la periaj, gingii roșii, gingii umflate;
 • gingii desprinse de dinți;
 • respirație urât mirositoare constant
 • *Este posibil să suferi de afecțiuni periodontale chiar dacă aceste semne nu se manifestă.


  dentist-verificare-profilaxie

  Prevenirea este mai importantă decât tratarea

  Profilaxia se referă la măsurile luate pentru a preveni boli și probleme de sănătate.

  Cele mai întâlnite operații de prevenire în stomatologie constau în curățarea dinților, înlăturarea plăcii de tartru (supragingival și subgingival) și oprirea degradării dinților.

  O vizită la stomatolog la 6 luni

  Pentru a păstra afecțiunile dentare la distanță, se recomandă fiecărui pacient să își viziteze medicul stomatolog o dată la 6 luni. Tratarea problemelor dentare într-un stadiu incipient, este de asemenea mai puțin costisitoare pentru pacient.


  protetica

  Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care analizează starea arcadelor, a echilibrului muscular și articular, afectate de pierderea unuia sau a mai multor dinți (edentație) sau de tocirea acestora (atriție), și găsește cele mai potrivite soluții de tratament în scopul refacerii integrității arcadelor atât în mod funcțional cât și în mod estetic.

  Protezele dentare sunt concepute în urma unui plan de tratament individualizat în funcție de problemele fiecărui pacient. Tratamentul protetic este stabilit de medicul stomatolog în urma examinării clinice și radiologice a pacientului (radiografii, CT).

  Edentația

  Edentația reprezintă lipsa unuia, mai multora, sau chiar a tuturor dinților de pe arcadele dentare. Pierderea unui singur dinte atrage după sine o serie de modificări și tulburări la nivelul dinților rămași, oaselor maxilare, a musculaturii și articulației temporo-mandibulare. Pe tot parcursul vieții dinții suferă mici mișcări pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini dar și cu cei corespunzători de pe arcada opusă (antagoniști). În situația în care un dinte lipsește, ceilalți dinți încearcă să compenseze lipsa acestuia urmând a se întampla înclinarea dinților marginali edentației și extruzarea (erupția) dintelui antagonist spre spațiul edentat. Aceste modificări de poziție a dinților restanți vor conduce la:

 • probleme ocluzale (tulburări masticatorii prin apariția unor contacte anormale);
 • tulburări posturale urmate de dureri la nivelul capului, cefei, membrelor;
 • probleme parodontale prin apariția zonelor retentive greu de igienizat însoțite de inflamație gingivală care netratată poate duce la boala parodontală;
 • probleme dentare: tocirea smalțului cu apariția sensibilității și creșterii susceptibilității la carie
 • Protezele dentare

  Protezele dentare sunt piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale (acrilat, compozit, ceramică, zirconiu) cu ajutorul cărora se reface integritatea și funcționalitatea arcadelor dentare.

  Tipuri de proteze dentare:

  1. Fixe - unidentare (coroane) și pluridentare (punți)
  Coroanele refac morfologia unui singur dinte și se fixează prin cimentare. Punțile dentare sunt lucrări protetice ce refac lipsa unuia sau a mai multor dinți. Lucrările protetice fixe se pot realiza din mai multe materiale:

 • ceramică pe metal;
 • ceramică pe zirconiu;
 • compozit/acrilat;
 • metale nobile/seminobile
 • 2. Mobilizabile
  Indicate în cazul edentațiilor extinse ce nu permit protezare fixă, sunt ancorate prin sisteme speciale de dinții restanți și pot fi îndepărtate de pacient pentru igienizare (proteze scheletate, parțiale acrilice, flexibile).

  3. Mobile
  Sunt lucrări protetice extinse, folosite în edentațiile totale (proteze totale).

  4. Protezare pe implanturi
  a. Coroane pe implant – în cazul unui dinte lipsă nu mai este necesară prepararea dinților vecini și folosirea unei punți dentare pentru protezare; implantul va avea rol de rădăcină dentară și va putea susține o coroana dentară.
  Punți pe implanturi – implanturile permit și folosirea punților pentru protezarea unor edentații extinse.


  pedodontie-stomatologie-pediatrica

  O ambianță plăcută pentru copilul tău, la medicul stomatolog

  Stomatologia pediatrică (numită și pedodonție – în limba greacă pes = copil și odontos = dinte) reprezintă ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți (abia erupți).

  Clinica noastră stomatologică vă oferă întreaga gamă de tratamente dentare pentru copii. Copiii cu vârste între 6 și 12 ani prezintă o dentiție mixtă (atât dinți de lapte cât și dinți permanenți). În această perioadă se dezvoltă foarte multe carii dentare, deoarece copiii consumă multe dulciuri și sucuri îndulcite, iar periajul dinților de cele mai multe ori este incorect.

  Prima vizită la medicul stomatolog

  Întâlnirea cu medicul stomatolog face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa, ca viitor adult. Atât părinții, cât și medicul stomatolog sunt responsabili ca această primă experiență să fie una plăcută.

  Un ambient prietenos, alături de un plan de tratament foarte puțin traumatizant, reprezintă principalele atuuri pentru care copiii vor avea o primă experiență plăcută la stomatolog și vor (re)veni cu plăcere în clinica Stomalux.


  radiologie-dentara

  Serviciile de radiologie dentară ajută la diagnosticarea corectă a problemelor legate de dantură (carii, infecții la rădăcina dintelui, gravitatea sau vechimea acestora, etc), dar și la conceperea planului pentru aplicarea aparatului dentar.

  O radiografie dentară oferă o imagine clară asupra pozițiilor incorecte ale dinților și oaselor maxilare. După vizualizarea radiografiilor, medicul stomatolog poate stabili diagnosticul și planul de tratament.

  Clinica stomatologică Stomalux este dotată cu aparatură de ultimă generație în ceea ce privește radiologia.

  În clinica noastră stomatologică puteți realiza radiografii panoramice, radiografii retro-dento-alveolare utile pentru realizarea implanturilor sau monitorizarea stării de sănătate dentară a dumneavoastră.


  Programare
  Turism dentar
  Reconstructii dentare
  Servicii stomatologice
  © 1996 - Stomalux