
Tehnica periajului dentar se deprinde încă din copilărie. Dacă aceasta nu este executată corect, nu are nicio valoare. Fiecare dintre noi consideră că dacă plimbăm periuța pe suprafața dinților și clătim cu apă de gură, înseamnă că suntem spălați pe dinți, deci, nu există niciun motiv pentru apariția cariilor.
În continuare, echipa Best Dental România vă prezintă câteva dintre cele mai des întâlnite greșeli în periajul dentar, însoțite de sfaturi și recomandări.
- Nu utilizați o periuță de dinți corespunzătoare. Întotdeauna trebuie să țineți cont, atunci când alegeți o periuță de dinți, de mărimea gurii și dimensiunea dinților. Nu trebuie să vă chinuiți să deschideți gura pentru ca periuța să încapă.
- Alegerea greșită a periuței de dinți. Nu contează dacă perii sunt înclinați sau drepți, cel mai important este ca perii să fie moi. Periuțele cu perii prea duri pot leza gingiile. Nu recomandăm sub nicio formă periuțele cu păr natural, cum sunt cele de proveniență animală, deoarece au perii foarte duri.
- Durata și/sau frecvența periajului dentar sunt reduse. De 2-3 ori pe zi, timp de 2-3 minute, este ideal. Dacă timpul dintre periaje este prea mare, placa bacteriană are timp să se construiască. Cel mai simplu mod de cronometrare a periajului dentar este să vă periați dinții pe întreaga durată a unei melodii.
- Periajul dentar este executat prea des și/sau prea dur. Cum am exemplificat și mai sus, de 3 ori pe zi este ideal. Periajul excesiv expune gingia și rădăcina dintelui la iritații. Periajul prea dur, din dorința de a fi cât mai curați, erodează smalțul.
- Periajul incorect. Perii trebuie așezați la 45 de grade pe linia gingiei, iar periajul trebuie executat cu mișcări scurte, de sus în jos și NU stânga – dreapta. Trebuie să periați atât zonele exterioare ale dintelui, cât și cele interioare, zonele de mestecare și limba.
- Începerea periajului din același punct de fiecare dată. Acest fapt duce la două lucruri pe care medicul dentist le observă imediat: există un loc foarte bine curățat și unul/mai multe nu. Încercați să conștientizați acest obicei și să începeți periajul de fiecare dată din alt loc.
- Nu curățați și suprafața interioară a dinților. Cei mai mulți consideră că, dacă nu se vede, nu trebuie. Total greșit. Pe suprafața interioară a dinților se acumulează cea mai multă placă bacteriană și tartru.
- Nu spălați periuța de dinți cu apă după fiecare folosire. Bacteriile se dezvoltă foarte bine pe o periuță murdară, de aceea, trebuie neapărat spălată bine după fiecare utilizare.
- Nu uscați periuța după utilizare. Umezeala menține bacteriile. Pentru a evita acest lucru, după fiecare utilizare scuturați bine periuța și acoperiți-o cu un capac care să lase aerul să pătrundă și să o usuce.
- Nu schimbați suficient de des periuța. La 3-4 luni, specialiștii noștri recomandă să schimbați periuța de dinți, sau, dacă aceasta este uzată, chiar mai devreme.
- Vă spălați imediat după masă. Ideal este să vă curățați dinții la 30 de minute după ce ați terminat de mâncat, deoarece zaharurile și particulele alimentare se pot sfărâma și pot afecta smalțul dentar.
- Udați periuța înainte de utilizare. Total greșit. Nu udați niciodată periuța înainte de utilizare.
- Vă clătiți după periaj cu apă sau apă de gură. Specialiștii noștri recomandă să nu vă clătiți după periaj, deoarece se îndepărtează fluorul lăsat de pasta de dinți, fluor ce are rolul de strat protector pentru prevenirea cariilor.
Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.