Gingiile care sângerează cu ușurință în timpul periajului sunt un semn al bolii gingivale (gingivită).

Gingivita, cea mai timpurie etapă a bolii gingivale, este inflamația țesuturilor care inconjoara si susțin dinții și este cel mai frecvent rezultatul unei igiene dentare precare. Gingivita este o afecțiune foarte frecventă și variază foarte mult în severitate. Se caracterizează prin gingii roșii, umflate, care sângerează ușor atunci când dinții sunt periați sau curățați. Gingivita nu este același lucru cu parodontita. Gingivita precedă întotdeauna și acționează ca un semn de avertizare pentru starea mai gravă a parodontitei.

Gingivita începe atunci când resturile alimentare se amestecă cu saliva și cu bacteriile si se formează “placa dentară bacteriana” care se lipește de suprafețele dinților. Dacă placa dentară nu este îndepărtată prin periaj cu pastă de dinți și ață, aceasta se mineralizeaza și se poate forma tartru sau calcul. Tartarul este foarte aderent de dinte și doar o curățare dentară profesională îl poate îndepărta.

Atât placa dentară, cât și tartrul sunt colonizate cu bacterii dăunătoare și, dacă nu sunt îndepărtate din dinți, vor începe să irite gingiile și să provoace gingivita. Dacă este lăsată netratată, gingivita se va extinde deseori de la gingii la os și va duce la parodontită.

Semne și simptome ale gingivitei

În cazuri ușoare de gingivită, nu poate exista disconfort sau simptome vizibile.

Semnele și simptomele gingivitei pot include:

  • gingii roșii sau violet
  • gingii fragile care pot fi dureroase la atingere
  • sângerare gingivala in timpul periajului dentar
  • halitoză sau respirație urât mirositoare
  • inflamații sau gingii umflate
  • retragerea gingiilor
  • gingii moi, pufoase, lipsite de fermitate
  • gingii cu suprafata neteda, fara aspectul normal de “coaja de portocala”
Complicațiile care pot apărea în evoluția gingivitei

Tratarea gingivitei și respectarea instrucțiunilor profesionistului din domeniul sănătății dentare pot preveni, în mod normal, complicațiile. Cu toate acestea, fără tratament, boala gingiilor se poate răspândi și poate afecta țesutul parodontal, dinții și oasele maxialare.

Complicațiile includ:

  • abces parodontal sau infecția purulenta a pungii gingivale si a osului maxilar
  • parodontită, o inflamatie mai gravă a pungilor parodontale care poate duce la pierderea oaselor și a dinților si care evolueaza spre parodontoza generalizata.
  • gingivita recurentă.
Tratamentul gingivitei în cabinetul stomatologic

Dacă diagnosticul este conștientizat din timp și dacă tratamentul este prompt și corect, gingivita poate fi tratată cu succes. Tratamentul presupune îngrijirea de către un profesionist dentar și procedurile de urmărire efectuate de pacient la domiciliu.

Placa bacteriana și tartrul dentar sunt îndepărtate. Aceasta este cunoscută sub numele de detartraj. Acest lucru poate fi incomod, mai ales dacă acumularea de tartru este extinsă sau dacă gingiile sunt foarte sensibile.

Dentistul vă va explica importanța igienei orale și modul de periaj și curățare cu ață eficient. Este posibil să fie recomandate programări periodice pentru urmărire, dacă este necesar să realizați curățări mai dese.

Repararea oricăror dinți deteriorați în funcție de problemele anterioare contribuie, de asemenea, la igiena orală. Unele probleme dentare, cum ar fi dinții strâmbi, coroanele dentare sau puntile incorect realizate, pot îngreuna îndepărtarea corectă a plăcii și a tartrului din jurul lor si de asemenea, pot irita gingiile datorita marginilor prea largi, nefinisate sau prea lungi.

Îngrijirea gingiilor recomandată pentru acasă

Majoritatea pacienților care suferă de gingivită, în funcție de stadiul afecțiunii și în urma consultului stomatologic, li se poate recomanda:

  • periajul dinților de cel puțin de două ori pe zi, dupa metoda explicata individual de medic.
  • folosirea unei periuțe electrice de dinți, cu programe pentru gingii sensibile
  • folosirea aței dentare de cel putin o data pe zi
  • clătirea periodică a gurii cu o apă de gură antiseptică, dar fara alcool

Poți afla mai multe informații de pe contul nostru de Facebook.

Distribuiţi pagina
Primiți cele mai recente știri direct în e-mail
Articole