Dentiștii și chirurgii orali efectuează extracții ale dinților din mai multe motive. Problema poate fi o măsea de minte dureroasă sau un dinte care a fost afectat grav de o carie. În unele cazuri, stomatologul va îndepărta un dinte pentru a face spațiu pentru proteze dentare sau brackets.
Un chirurg oral, nu un dentist, poate extrage un dinte atunci când situația este mai complicată. În multe cazuri, extrag al treilea molar sau măseaua de minte.
Dentistul sau chirurgul va amorți dintele pentru a face pacientul să se simtă mai confortabil. În timp ce o extracție a dinților poate fi o experiență neplăcută, uneori aceasta poate fi esențială pentru ameliorarea durerilor dentare și prevenirea problemelor viitoare.
În acest articol, prezentăm diferitele tipuri de extracție a dinților și de ce oamenii au nevoie de ele. De asemenea, descriem pregătirea și la ce să ne așteptăm după procedură.
Ce este extracția dinților?
O extracție dentară înseamnă îndepărtarea unui dinte.
Dentiștii și chirurgii orali îndepărtează dinții din diverse motive. Câteva exemple includ:
- cavități dentare
- infecție gingivală
- infecții dentare
- traumatism sau vătămarea dintelui sau a oaselor din jur
- complicații ale măselelor de minte
- pregătire pentru o proteză dentară
- pregătire pentru brackets (aparat dentar), dacă dinții sunt foarte aglomerați
- dinții bebelușului care nu cad la vârsta potrivită
Tipuri
Tipul corect de extracție a dinților depinde de forma, dimensiunea, poziția și locația dintelui în gură.
Chirurgii stomatologi pot clasifica extracțiile ca fiind simple sau chirurgicale. O extracție simplă implică un dinte care este vizibil deasupra gingiilor și pe care un dentist îl poate elimina dintr-o bucată.
O extracție chirurgicală este mai complicată și presupune îndepărtarea țesutului gingival, a osului sau ambele. Chirurgul ar putea avea nevoie să îndepărteze dintele fragmentat.
Măselele de minte sunt ultimele care izbucnesc și, de obicei, primii dinți care necesită extracție, deoarece la mulți oameni sunt afectați. Aceasta înseamnă că nu au ieșit pe deplin din gingii.
Extragerea măselelor de minte este o procedură comună în chirurgia orală.
Pregătire
Pacientul va avea o consultație cu dentistul sau chirurgul oral înainte de extracție.
În timpul consultației, medicul va solicita un istoric medical amănunțit. Ei vor întreba, de asemenea, despre orice medicamente pe care persoana le administrează.
Unele persoane trebuie să se oprească sau să înceapă să ia anumite medicamente în zilele premergătoare intervenției chirurgicale, în funcție de cantitatea de dinți, os sau ambele care trebuiesc îndepărtate.
Pacientul poate primi, de asemenea, anumite medicamente în ziua intervenției.
Stoparea diluanților sanguini
Multe persoane iau medicamente de diluare sanguină pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge în vase. Aceste medicamente pot duce la o sângerare abundentă în timpul operației.
De obicei, chirurgul stomatolog poate controla sângerarea la locul extracției prin:
- folosirea unor medicamente de coagulare topice pe gingii
- ambalarea soclului dintelui cu spumă sau tifon dizolvabil
- coaserea gingiei în punctul de extracție
Folosirea tifonului și aplicarea presiunii după procedură poate ajuta, de asemenea, la oprirea sângerării.
Cu toate acestea, orice persoană care ia diluatori de sânge ar trebui să anunțe chirurgul dentar în timpul consultației.
Pentru a putea evalua dacă pacientul trebuie să treacă temporar la un alt diluant de sânge sau să înceteze să ia acest tip de medicamente, chirurgul ar putea fi nevoit să vadă rezultatele unui test de sânge recent.
În mod obișnuit, oamenii nu trebuie să înceteze administrarea de diluatori de sânge înainte de extragerea dinților. Oricine are în vedere oprirea acestui tratament trebuie să consulte în primul rând medicul stomatolog sau doctorul de familie.
Începerea antibioticelor
În câteva circumstanțe, un dentist poate prescrie antibiotice înainte de extracția dinților.
De exemplu, pot face acest lucru pentru a trata infecțiile dentare cu simptome răspândite, cum ar fi febră sau stare de rău, împreună cu umflarea orală locală.
Durerile de dinți fără umflare nu necesită antibiotice. Luați întotdeauna antibiotice exact așa cum a recomandat medicul și evitați utilizarea inutilă.
Pacientul poate avea nevoie de antibiotice dacă are un risc ridicat de endocardită infecțioasă, o infecție a valvelor cardiace sau căptușeala interioară a camerelor inimii.
Potrivit European Heart Foundation (EHN), persoanele cu anumite afecțiuni cardiace au un risc crescut de a dezvolta această infecție în urma unei intervenții chirurgicale dentare.
EHN și Stomalux recomandă, prin urmare, ca persoanele cu oricare dintre următoarele afecțiuni să ia antibiotice înainte de operația dentară pentru a reduce riscul de infecție:
- o valvă cardiacă protetică
- istoric de reparare a valvei cardiace cu material protetic
- un transplant cardiac cu anomalii structurale ale valvei
- anumite anomalii cardiace congenitale
- istoric de endocardită infecțioasă
Anestezia în timpul operației
Pacientul va primi o injecție de anestezic local aproape de locul extracției. Aceasta va amorți zona astfel încât pacientul să nu simtă nicio durere. Amorțeala va continua câteva ore după operație.
O persoană poate solicita medicamente anestezice sau sedative suplimentare pentru a minimiza anxietatea în timpul procedurii. Dentistul sau chirurgul poate oferi:
- oxid de azot, cunoscut și sub denumirea de gaz de râs
- un medicament sedativ oral
- intravenos, sau sedare IV
- anestezic general
O persoană care primește anestezic general va dormi complet în timpul procedurii.
Unii medici stomatologi nu au opțiunile de mai sus la cabinetele lor. Dacă o persoană necesită oricare dintre acestea, ar trebui să-și anunțe medicul stomatolog în timpul consultării, iar dentistul poate să se adreseze unui chirurg oral.
Procedură
Înainte de a începe extracția, chirurgul va lua o radiografie a dintelui pacientului. Această imagistică îl va ajuta să evalueze curbura și unghiul rădăcinii dintelui.
Odată ce anestezicul local a amorțit zona, chirurgul va începe extragerea. Acesta poate îndepărta dintele în mai multe bucăți.
Dacă dintele este ascuns sub țesutul sau osul gingiei, poate fi necesar ca medicul să taie gingia sau să îndepărteze zona obstructivă a osului.
Pacientul nu trebuie să simtă durere, dar se poate aștepta să simtă o presiune pe acel dinte. De asemenea, poate auzi măcinarea și crăparea oaselor sau a dinților. Unii oameni consideră experiența neplăcută și înfricoșătoare.
Dacă pacientul simte vreo durere, trebuie să anunțe imediat medicul stomatolog sau chirurgul oral. Medicul va administra mai mulți agenți de amorțire.
După extragere, pot fi necesare cusături sau proceduri suplimentare pentru controlul sângerării. Dentistul sau chirurgul va așeza un strat gros de tifon peste locul de extracție și va face persoana să muște pe el pentru a absorbi sângele și pentru a începe procesul de coagulare.
După îngrijire
Mai jos, găsiți modalități de a ajuta la reducerea disconfortului și de a promova vindecarea după o extracție a dinților.
Schimbarea tifoanelor dentareÎn urma unei extracții, stomatologul sau chirurgul va așeza un strat gros de tifon peste locul extracției. Mușcarea pe tifon cu o presiune fermă și constantă va ajuta la controlul sângerării.
Tifonul trebuie să rămână pe loc cel puțin 20-30 de minute. Persoana va trebui apoi să înlocuiască tifonul ori de câte ori devine îmbibată cu sânge. Sângerarea va continua probabil 1-2 zile după operație.
Controlul durerii
Amorțeala din anestezicul local trebuie să dureze doar câteva ore după o extracție. Contactați medicul stomatolog dacă amorțeala persistă.
Dentistul poate prescrie medicamente pentru a atenua durerea și inflamația după procedură. Cu toate acestea, în mod obișnuit, medicamentele din farmacii cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen sunt suficiente pentru a controla durerea după o extracție de rutină.
Controlul umflăturii
Oamenii pot experimenta umflarea facială ușoară în zona extracției. Asta este normal. Aplicarea de gheață pe față poate ajuta la ameliorarea umflăturii.
Evitarea perturbării locului de extracție
Primele 24 de ore de la o extracție sunt extrem de importante.
Tulburarea sau iritarea zonei poate împiedica formarea cheagurilor de sânge în mod eficient și încetinește procesul de vindecare.
Prin urmare, pacienții ar trebui să evite:
- supt pe locul de extracție
- atingerea cu limba
- folosirea unui pai
- scuiparea
- consumul de alimente solide - mai ales crocante
- clătirea puternică a gurii
- băutul de băuturi alcoolice sau folosirea unei ape de gură care conține alcool
- fumatul
Aveți grijă când mâncați
După o extracție a dinților, bea multe lichide și mănâncă alimente moi, nutritive.
Când mestecatul devine din nou confortabil, reintroduceți încet alimente solide. Dentistul va recomanda mestecarea pe partea opusă de locul de extracție până când rana s-a vindecat complet.
Periajul și ața
Continuați să periați și să folosiți ața dentară ca de obicei după o extracție a dinților, dar aveți grijă să nu deranjați coagularea sângelui.
Începând cu o zi după operație, pacienții se pot clăti și la fiecare câteva ore cu apă sărată caldă. Pentru a face acest lucru, adăugați o jumătate de linguriță de sare la 1 cană de apă.
Complicaţiile
O complicație a extracției dinților este soclul uscat. Aceasta nu este o infecție - implică osul din zona expusă în urma extracției, fie pentru că sângele nu s-a coagulat, fie pentru că cheagul a devenit dislocat.
Soclul uscat poate provoca dureri intense, radiante, care încep de obicei la câteva zile după procedură. De asemenea, poate provoca o respirație urât mirositoare. Dacă pacientul are dureri severe care încep la 2-3 zile după operație, ar trebui să ia legătura cu medicul stomatolog.
Tratamentul va implica clătirea zonei și plasarea unei paste medicinale deasupra osului expus pentru a-l proteja.
Pacienții pot preveni soclul uscat urmând instrucțiunile de îngrijire ale stomatologului lor - mai ales prin faptul de a nu fuma după operație.
Infecția este o altă complicație și poate apărea atunci când bacteriile infectează gingia în și în jurul soclului la 1-2 zile după operație.
Pacientul care are oricare dintre următoarele simptome de infecție trebuie să se adreseze medicului stomatolog:
- umflare persistentă
- puroi și roșeață în sau în jurul extracției
- febră
- glande umflate în gât
Dacă pacientul nu a întâmpinat complicații în timpul recuperării, este posibil să nu fie nevoie să meargă la o nouă consultație cu dentistul. Cusăturile se dizolvă de obicei și nu au nevoie de îndepărtare.
Stomatologul sau chirurgul oral poate programa o programare de urmărire la o săptămână după extracție pentru a verifica modul în care se vindecă locul extracției.
Costuri
Costul extracției dinților variază în funcție de factori precum:
- tipul de extracție
- cât de complicată este extracția
- medicul care efectuează procedura, întrucât chirurgii orali specializați, de obicei, taxează mai mult decât stomatologii generali, de exemplu
Planurile de asigurare dentară tind să ofere o oarecare acoperire pentru extracțiile dentare de rutină.
În medie, însă, o extracție simplă sau de rutină va costa aproximativ 150-250 RON. O extracție chirurgicală care necesită îndepărtarea țesutului sau oaselor gingivale va costa în jur de 400-500 RON.
Costul eliminării unei măsele de minte depinde și de complexitatea procedurii - dacă, de exemplu, dintele este pe deplin vizibil, parțial acoperit de gumă sau os, sau complet afectat. Medicii stomatologi generali tind să perceapă un tarif între 250 și 400 de lei pentru acest tip de procedură.
Prețurile pentru o extracție simplă monoradicular (dinte cu o singură rădăcină), pluriradicular sau extracții atipice la Clinica Stomalux le găsiți aici
Sedarea suplimentară, cum ar fi cea folosind oxidul de azot, va crește costul, dar în prețul extracției este inclus un anestezic local.
De asemenea, taxa de extracție nu include costul oricărei examinări inițiale și a razelor X necesare pentru a spune dacă dintele trebuie îndepărtat.
Taxa medie pentru o examinare/consultație este de aproximativ 50 RON, iar o radiografie mică tinde să coste aproximativ 15-20 RON. O radiografie panoramică care arată întreaga gură și toate măselele de minte costă în jur de 40-50 de lei.
Este important să aveți o consultație cu un dentist sau un chirurg oral pentru a discuta despre toate costurile procedurii înainte de timp.
Rezumat
Înainte de a avea un dinte extras, pacientul se va întâlni cu dentistul sau cu chirurgul oral pentru a discuta despre procedură.
În timpul acestei consultații, medicul va avea un istoric medical complet. Acesta va întreba despre problemele de sănătate și tratamentele anterioare și în curs de desfășurare pentru a se asigura că măsurile de siguranță potrivite sunt în vigoare. Pacientul ar trebui să întrebe despre costuri și să aducă în discuție îngrijorarea cu privire la sedarea suplimentară.
Înainte de a extrage dintele, stomatologul sau chirurgul oral va amortiza zona cu un anestezic local. Deși procedura nu este dureroasă, poate provoca disconfort.
Pacientul poate face mai multe lucruri pentru a ajuta la accelerarea recuperării sale. În cele din urmă, este crucial să se evite deranjarea sau iritarea locului de extracție. Acest lucru va ajuta sângele să se coaguleze și rana să se vindece.