Articole stomatologice
Articole stomatologice

smaltul dintilor vara

Zilele insorite și temperaturile mai ridicate au revenit, iar majoritatea oamenilor vor face tot posibilul pentru a se răcori. Aceasta înseamnă de obicei, să înotați, să beți băuturi energizante și băuturi reci și să consumați înghețată. Cu toate acestea, ceea ce pare a fi o delectare inofensivă de vară ar putea să dăuneze smalțul dinților, ducând la eroziunea dentară.

Ce este eroziunea dentară?

Numită de asemenea și eroziune acidă sau eroziune a smalțului dinților, eroziunea dentară apare atunci când substanțele acide mănâncă din stratul exterior de protecție al dintelui prin îndepărtarea mineralelor din acesta. Odată ce această eroziune apare la nivelul smalțului, stratul următor al dintelui este expus. Dentina este moale și umplută cu tuburi microscopice conectate la nervi, și fiind expusă, duce la o sensibilitate extremă la alimentele și băuturile calde, reci sau dulci. Emailul (sau smalțul) este substanța care nu numai că protejează dinții de dezintegrare și sensibilitate, ci le oferă și aspectul strălucitor, neted și alb. Atunci când smalțul este uzat, dinții se capătă culoare galbenă, devin mai aspri și sunt mai vulnerabili la Streptococcus mutans, bacteria care cauzează cavitățile.

Ce substanțe contribuie la eroziunea acidă a dinților?

Eroziunea smalțului poate fi cauzată de unul sau mai mulți factori de mediu sau de sănătate:

 • Alimentele și băuturile acide: alimentația cu zaharuri și a amidon este o modalitate de a leza mineralele din smalțul dintelui, dar cea mai comună cauză a eroziunii este scăldarea dinților în băuturi care au un pH de 5 sau mai mic. Aceste băuturi includ sucuri de fructe, băuturi sportive, băuturi răcoritoare carbogazoase, vin și bere.
 • Apa clorurată a piscinei: o piscină clorinată în mod corespunzător nu ar trebui să provoace probleme dentare, dar cei care au o senzație de sensibilitate accentuată a dinților după înot, ar putea dori să verifice nivelurile de clor in apă. Mulți proprietari de piscine și cei care întrețin bazine publice fac greșeala de a folosi prea mult clor, ceea ce duce la scăderea nivelului de pH al apei, încât poate deteriora dantura.
 • Aciduri gastrice: O altă cauză obișnuită a eroziunii dentare, de obicei pe partea din spate a dinților, este creșterea nivelului acidului gastric în cavitatea bucală. Acest lucru se întâmplă la persoanele care sunt bulimice și la cei care suferă de reflux gastroesofagian.

Cum pot păstra smalțul dinților puternic și sănătos?

Una dintre cele mai bune metode de a preveni eroziunea acidă este să evitați sau să reduceți cât mai mult consumul de substanțe acide și să mențineți întâlniri regulate cu dentistul local la fiecare șase luni. Dacă e necesar să savurați ocazional sucul acidulat într-o zi fierbinte de vară, beți-l printr-un pai pentru a minimiza contactul băuturii cu dinții. Saliva ajută la remineralizarea smalțului după un atac acid, astfel încât e cel mai bine să consumați deserturile zaharoase sau băuturile acide ca făcând parte dintr-o masă bogată, deoarece produceți mai multă salivă în timpul meselor decât atunci când luați doar o simplă gustare. Puteți de asemenea ajuta la restabilirea mineralelor din smalțul dentar consumând după masă lapte bogat în calciu sau brânză. Fluorul este un alt mineral care ajută la conservarea smalțului dinților, deci utilizați o pastă de dinți și o apă cu gură care conține această substanță. Întreținerea adecvată a bazinelor pentru a asigura un nivel echilibrat al pH-ului este o altă măsură preventivă pe care o puteți lua pentru a vă proteja dinții. În cele din urmă, dacă aveți o afecțiune care cauzează apariția acizilor gastrici în cavitatea bucală, căutați un tratament pentru a vă proteja sănătatea generală și sănătatea orală.


frica de dentist

Persoanele cu frică de dentist au mai multe șanse de a avea carii active sau dinți lipsă, a confirmat un nou studiu de la King's College din Londra.

Ultimul studiu publicat în British Dental Journal, vizează explorarea corelațiilor sociale și demografice ale sănătății orale și a calității vieții legate de sănătatea orală, a persoanelor cu fobie dentară în comparație cu cele fără fobie dentară. Constatările au arătat că persoanele cu fobie dentară au mai multe șanse de a avea unul sau mai mulți dinți cariați sau stricați și dinți lipsă de asemenea. În plus, studiul a arătat că cei cu fobii dentare au admis că calitatea vieții lor în ce privește sănătatea orală este slabă.

Anxietatea privind vizitarea medicului dentist este obișnuită și devine o fobie atunci când are un impact semnificativ asupra bunăstării cuiva. Studiul a analizat setul de date din Studiul privind sănătatea dentară a adulților (2009) pentru a examina condițiile de sănătate orală comune ale celor cu fobie dentară. Datele au inclus 10.900 de participanți, dintre care un total de 1.367 au fost identificați ca fobici. Dintre aceștia 344 au fost bărbați și 1.023 femei.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu fobie dentară aveau mai multe șanse de a avea carii în comparație cu respondenții non-fobici și erau susceptibili de a avea unul sau mai mulți dinți lipsă. Raportul a susținut că acest lucru se poate întâmpla deoarece mulți oameni cu fobie dentară evită să vadă în mod regulat un medic dentist pentru a aborda afecțiuni orale care pot fi prevenite. După efectuarea unei vizite, pacientul fobic ar putea prefera și o soluție pe termen scurt în locul unui plan de îngrijire pe termen lung, cum ar fi extracția.

"Corelația dintre cei cu dinți lipsă și fobie dentară ar putea fi rezultatul deciziilor de tratament luate atunci când individul cu fobie dentară ajunge în cele din urma la un tratament. Atât pacientul, cât și medicul stomatolog pot favoriza extragerea dintelui, în loc să rezerve o serie de întâlniri pentru a finaliza o restaurare", explică profesorul Tim Newton de la Institutul Dentar King's College din Londra.

Studiul a explorat de asemenea și modul în care fobia dentară poate afecta calitatea vieții cuiva, impactând bunăstarea fiziologică, psihologică, socială și emoțională. Persoanele cu fobie dentară au prezentat un nivel mai ridicat de impact chiar și atunci când afecțiunile dentare au fost controlate.

"Alte cercetări au arătat că persoanele cu fobie dentară exprimă sentimente negative cum ar fi tristețea , oboseala, descurajarea și anxietatea generală, lipsa de vitalitate și mai multă epuizare", explică Dr. Ellie Heidari, autorul studiului. "Jena față de dinții stricați îi va împiedica să zâmbească și să își arate dinții"

Constatările au de asemenea implicații pentru serviciile de prevenire pentru cei cu fobie dentară. Oferindu-le un plan de sănătate orală detaliat la domiciliu, medicii dentiști ar putea ajuta la reducerea condițiilor acute prin îngrijire preventivă. Echipa Stomalux dezvoltă un program de prevenire pentru cei cu fobie dentară, concentrându-se asupra a ceea ce se poate face pentru a îi ajuta să evite condițiile acute.

Articolul: Sănătatea orală a persoanelor cu fobie dentară: o analiză multivariată a Studiului privind sănătatea dentară a adulților, 2009, Ellie Heidari et al., British Dental Journal, publicată la 20 aprilie 2017.


pastele si igiena orala

Ești îngrijorat că dinții tăi vor suferi din cauza cantității mari de ciocolată consumată cu prilejul sărbătorilor de Paște? De la ouăle de ciocolată de Paște la alte rețete pe bază de ciocolată, sezonul pascal este de cele mai multe ori un mare ospăț dulce.

În continuare îți prezentăm câteva sfaturi de la experți cu privire la modul în care putem limita pagubele.

Nu înlăturați rutina

Este deosebit de important ca pe parcursul weekendului de Paște să vă asigurați că nu neglijați rutina de igienă orală. Cel mai rău lucru este să uitați de dinții dumneavoatră în acest sfârșit de săptămână, întrucât acesta este timpul cel mai potrivit pentru a ne răsfăța în mese copioase, dulciuri și alcool - toate acestea pot face ravagii în cavitatea bucală! Trebuie să vă asigurați că vă îngrijiți în continuare de dantura dumneavoastră, chiar și printre toate desfătările. Asigurați-vă că vă spălați întotdeauna pe dinți de cel puțin două ori pe zi, începând de când vă treziți și amintiți-vă să periați dinții când ajungeți acasă, chiar dacă este târziu.

Fluroul și ața dentară sunt prieteni

Spălatul pe dinți în mod regulat este cheia pentru păstrarea dinților și gingiilor sănătoase, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci de ce să nu purtați o sticluță de apă de gură în geantă, astfel încât să puteți clăti dinții după mese? Dacă nu vă puteți clăti cu o apă de gură după masă, mestecați gumă de mestecat fără zahăr pentru a ajuta la minimizarea daunelor și încercați să păstrați o ață dentară în geantă pentru a îndepărta orice reziduu de alimente încăpățânat atunci când nu puteți peria sau clăti.

Încercați “ora ospățului”

Este inevitabil ca dulciurile și ciocolata nu să fie consumate de Paște, dar cu toate acestea puteți minimiza pagubele pe care le provoacă prin a consuma dulciuri doar la un anumit moment, cum ar fi imediat după mese ca desert, mai degrabă decât a gusta continuu și a lua câte o îmbucătură întreaga zi. Acest lucru va limita expunerea dinților dumneavoastră la plăcerile cu zahăr.

Mai ușor cu mușcătura

Caramelele și bomboanele tari sunt în vigoare de Paște și pot scoate plombe și se pot înțepeni între dinți, astfel încât nu sunt ideale ca dulciuri servite de Paște! Acestea nu pot fi nici îndepărtate cu ușurință, ceea ce înseamnă că zaharurile conținute au mai mult timp să atace smalțul. În loc de dulciuri lipicioase și caramele, de ce să nu optați pentru unele mai moi, care se topesc în gură, cum ar fi ouăle umplute cu caramel sau pralinele?

Îmbrățișați partea întunecată

Ciocolata neagră este de multe ori o alegere mai bună, deoarece poate să conțină mai puțin zahăr decât alte tipuri de ciocolată. De asemenea, încercați să nu alegeți cel mai mare ou de ciocolată și încercați să nu alegeți un ou care vine la pachet cu o serie suplimentară de dulciuri. Dacă rămâneți la un ou de dimensiuni mai mici vă veți satisface pofta de dulce și veți limita daunele cauzate dinților.

Curățați bine traseul

Încercați să beți multă apă atunci când vă răsfățați cu dulciurile de Paște, în loc de băuturi carbogazoase și sucuri dulci, deoarece acestea sunt foarte acide și pot provoca eroziunea dinților. Clătirea cu apă după fiecare doză de ciocolată va îndepărta imediat o parte din excesul de zahăr din gură. Ați putea încerca de asemenea un milkshake ca o mare defătare alternativă pentru weekendul de Paște.

Tratați dinții

Inevitabil, dinții tăi vor fi copleșiți de bunătăți din belșug în perioada de Paște, dar sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să reduceți daunele.

De ce să nu vă tratați dinții printr-o programare la dentist la sfârșitul sărbătorilor?


dentist-ortodont

O mulțime de oameni sunt confuzi cu privire la diferența dintre un medic ortodont și un dentist. Atât dentistul cât și ortodontul se ocupă de dinți, și ambii sunt medici, dar ce îi face să fie diferiți unul față de celălalt?

Cei mai mulți dintre noi au fost la dentist de multe ori, așa că știm exact ce fac. Ne curățăm dinții și ne astupăm cavitățile, printre alte lucruri pe care le facem la dentist. Deci, ce face un ortodont?

Medicii ortodonți și medicii stomatologi abordează de fapt aceleași probleme dentare, dar se diferențiază prin metodele de îngrijire pe care le furnizează. Să aruncăm o privire mai atentă la aceste două cadre medicale și să înțelegem cine ce face și modul în care sunt diferiți.

Dentistul

Pentru a deveni medic dentist, cineva trebuie să termine Facultatea de Medicină Dentară. Medicii stomatologi sunt practic medici specializați în probleme cu dinții și gingiile. Ei se ocupă de cele mai multe ori cu probleme dentare generale, cum ar fi cariile dentare, boli ale gingiilor, tartru și alte asemenea, și încurajează pacienții să practice o bună igienă orală și să revină pentru curățări regulate de două ori pe an.

Ortodontul

Ortodonții sunt stomatologi care au mers mai departe și au mai urmat o specializare de trei ani în ortodonție. Ei se ocupă cu problemele dentare mai serioase, cum ar fi probleme ale alinierii danturii și maxilarului. Cei mai mulți oameni care au vizitat un ortodont au făcut acest lucru deoarece au fost sfătuiți de către dentistul lor că au nevoie de aparat dentar. Ortodonții evaluează probleme de aliniere, fac scanări și măsurători, și găsesc tipul adecvat de aparat pentru a le corecta problemele și a le îndrepta zâmbetul. Medicii ortodonți folosesc echipamente specializate pentru a evalua și a măsura problemele de aliniere cu maxilarul și dinții, și pot recomanda diferite tipuri de tratament, nu doar aparate dentare, cu toate că majoritatea oamenilor la asta se gândesc atunci când aud termenul ‘ortodont’.

Agenda unui ortodont presupune studiul intensiv al maxilarului și a modului în care se mișcă dinții. Ortodonții au de-a face în primul rând cu malocluziile, sau probleme cu mușcătura. Unele din dificultățile pe care le tratează includ:

 • Mușcătură adâncă
 • Mușcătură inversă
 • Dinți înghesuiți
 • Spații nedorite între dinți
 • Crossbite (o mandibulă prea largă)

Putem să ne gândim la un ortodont ca la un dentist care este specializat în alinierea dinților. Există și alți stomatologi care se specializează într-un număr de alte tipuri de îngrijire orală. Un periodontist de exemplu este un specialist care tratează gingiile și oasele de sub dinți. Periodontiștii tratează gingivita și periodontita.

Rezumatul diferențelor dintre dentiști și ortodontiști:

 • Ambii sunt medici specializați în îngrijirea orală, și ambii sunt stomatologi din punct de vedere tehnic.
 • Ortodonții finalizează încă trei ani de formare în ortodonție, tratamentul iregularităților dentare.
 • Toți ortodonții sunt stomatologi, dar numai 10 la sută din stomatologi sunt ortodonți.
 • Medicii stomatologi le recomandă pacienților un ortodont în cazul în care au probleme cu alinierea dinților sau au o anormalitate a mușcăturii.
 • Dacă nu suferi de o neregularitate a mușcăturii sau nu ai dinții strâmbi, cel mai probabil nu va trebui sa consulți un medic ortodont.
 • Doar ortodontul poate recomanda pacienților aparate dentare sau alte dispozitive dentare.

Clinica Stomalux îl prezintă cu mândrie pe medicul ortodont Bogdan Dragomir.


albire dentara

Impactul subconștient al unui zâmbet strălucitor – sănătate radiantă, fericire, căldură și bunăvoință, câteva din cele mai importante caracteristici ale condiției umane. Dincolo de percepțiile personale și sociale, un zâmbet contagios te face să te simți și să fii perceput ca un învingător. Astfel, acceptarea socială a creat o cerere în continuă creștere pentru dinți mai albi, considerați a fi una dintre cheile unui zâmbet atractiv. Astăzi, dinții mai albi, mai strălucitori, mai drepți, au devenit o normă, și sunt de dorit întrucât mulți îi asociază cu tinerețea și virilitatea.

În continuare, puteți găsi câteva din cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de albirea dentară.

1. Cât costă albirea dentară?

Prețurile pot varia mult în funcție de situația dumneavoastră individuală și de recomandările profesionale. Cea mai rapidă metodă de albire profesională a dinților va costa în Clinica Stomalux 500 RON, și va fi efectuată în aceeași zi. Alternativa ar fi achiziționarea unui kit de albire la domiciliu de la medicul dentist, estimat la 600 RON. În această situație, tratamentul va dura mai mult și presupune urmărirea cu atenție a câtorva pași simpli. Toate celelalte produse, pot fi găsite la orice farmacie.

2. Cum știu dacă pot să îmi fac o albire?

Cea mai bună opțiune este să faci o vizită cabinetului stomatologic pentru a vedea dacă tratamentul de albire este potrivit pentru tine. Aproape oricine poate beneficia de albirea dinților. Cu toate acestea, iată câteva lucruri de care trebuie să fii conștient, întrucât unii oameni sunt mai predispuși la sensiilitate dentară decât alții:

 • Cei care au retracție (recesiune) gingivală generalizată
 • Persoanele mai tinere, la care dentina este mai subțire și smalțul mai poros
 • Indivizii la care deteriorarea smalțului a dus la expunerea dentinei sensibile; acest lucru se poate întâmpla din cauza uzurii prin măcinare sau de la eroziunea acidă

3. Cât timp vor dura rezultatele?

Albirea dentară nu este întotdeauna o soluție permanentă: efectele se pot diminua o dată cu trecerea timpului. Durata optimă este de la șase luni la doi ani, dar unele studii menționează o perioadă cuprinsă oriunde între șase luni și zece ani. Cu toate că diminuarea efectului este inevitabilă, procesul poate fi încetinit prin a evita alimentele și obiceiurile care duc la pătarea dinților. Unele persoane pot avea nevoie de o re-finisare profesională sau folosind tehnica de albire la domiciliu pentru 1-2 zile, o dată sau de două ori pe an.

4. Este albirea dentară sigură pentru dinții mei?

Da, există multe studii care susțin siguranța generală a tratamentului de albire. Se recomandă măsuri de precauție pentru protejarea smalțului de suprafață, de exemplu prin utilizarea sulfatului de calciu pentru a preveni pierderea de calciu și folosirea fluorurii pentru a contribui la duritatea suprafeței.

5. Care sunt efectele albirii asupra plombelor, fațetelor sau coroanelor dentare?

Nu oricine este un bun candidat pentru albire, în funcție de tratamentele de cosmetizare dentară prin care au trecut anterior. Albirea are un efect foarte redus asupra majorității materialelor de restaurare. Poate reduce rezistența legăturii dintre smalț și compozit, în cazul plombelor de culoarea dintelui, dar pentru o perioadă scurtă. Albirea nu are niciun efect asupra porțelanului sau coroanelor dentare. În cele din urmă, este recomandat să îți lași profesionistul dentar să decidă dacă ar trebui să optezi pentru o albire.

6. Sunt toxici înălbitorii folosiți pentru albirea dinților?

Atât peroxidul de hidrogent cât și ureea, se găsesc în fiecare celulă umană. Cu toate acestea, trebuie amintit că ‘dozajul este cel care poate provoca o problemă’. Preocupările sunt în general valabile numai pentru persoanele care ignore instrucțiunile sau ghidul de folosire și utilizează excesiv înălbitorii timp de mai multe luni sau ani.

7. Cum e cu pasta de dinți: înălbește?

Afirmația că pastele de dinți înălbesc dinții se referă mai ales la capacitatea lor de a ajuta la eliminarea plăcii bacteriene și a petelor extrinseci, sau de suprafață. Pastele de dinți ‘care albesc dinții’ pur și simplu curăță petele de suprafață, dar nu pot schimba culoarea de bază a dinților. Materialele abrazive care sunt adăugate în cantități variate în pasta de dinți, în funcție de marcă, sunt esențiale pentru a ajuta la eliminarea plăcii și sunt de obicei sub formă de silice. Toate pastele de dinți aprobate de Asociația Medicilor Dentiști conțin materiale abrazive ușoare.


cel mai bun dentist

Cu atât de mulți stomatologi din care poți alege, de unde știi că ai făcut cea mai bună alegere? Pentru început, ar fi bine să știi că cel mai bun dentist este mai mult axat pe ceea ce trebuie să facă, mai degrabă decât pe ce trebuie să nu facă atunci când lucrează cu un pacient. În caz că te întrebi dacă dentistul tău este sau nu ‘de primă clasă’, ia în considerare aceste 10 lucruri pe care toți stomatologii buni le fac pentru pacienții lor.

1. Ascultă activ

Un medic stomatolog bun vrea să ajute pacienții, dar cei mai buni dentiști își perfecționează abilitățile de ascultare, la fel de mult pe cât își perfecționează și tehnica de lucru. Un mare doctor își face timp pentru a asculta preocupările pacienților, și niciodată nu se grăbește să conceapă un tratament cu care cineva ar putea să se simtă inconfortabil.

2. Educă pacientul

Pentru că nu ai studii de medicină dentară, te bazezi în mod natural pe medical stomatolog să te informeze și să te educe cu privire la sănătatea orală, probleme medicale, obiceiuri bune și opțiuni de tratament de care probabil nu ai cunoștință. Dentistul perfect pentru tine este mereu bucuros să își facă timp pentru a-ți explica opțiunile și să conlucreze cu tine pentru a-ți spori încrederea și zâmbetul.

3. Respectă timpul și resursele pacientului

Aștepți constant în holul sau sala de așeptare, ori plătești pentru tratamente scumpe pe care nu ți le permiți? Acestea sunt două semne că acel cabinet nu respectă timpul sau bugetul clienților. Stomatologii buni sunt la fel de punctuali ca tine și iau în considerare limita de buget atunci când îți sugerează un tratament. Aceasta include schimbarea procedurilor de albire în cabinet, de multe ori subiective, cu sisteme de albire a dinților la domiciliu.

4. Păstrează un cabinet curat

Asociația Medicilor Stomatologi (AMSPPR) sugerează ca pacienții să se asigure că, cabinetul medicului dentist este “curat, îngrijit și ordonat”. Dacă observi lucruri cum ar fi mănuși vechi și instrumente murdare care nu au fost aruncate sau depozitate, medicul stomatolog ar putea cotamina camera de examinare, răspândind germeni și crescând șansele ca tu și familia ta să vă îmbolnăviți.

5. Nu vrea să vândă

Vrei un dentist – nu un agent de vânzări. Stomatologii buni nu vor încerca să te convingă să dai bani pe produse și tratamente de care nu este absolută nevoie și pe care nu le-ai cerut, înainte de o examinare amănunțită.

6. Ajunge să te cunoască

Să te simți doar ca o altă fișă de pe raft, nu numai că îți va oferi o experiență impersonală, dar poate afecta de fapt nivelul și calitatea serviciilor primite. Atunci când medicul stomatolog își face timp să ajungă să te cunoască, el sau ea îți potate oferi opțiuni mai bune de îngrijire, opțiuni care funcționează în funcție de istoricul tău medical.

7. Vrea o relație pe termen lung

Cel mai bun stomatolog investește în a te face un pacient fidel, pe termen lung, ceea ce înseamnă că te va urmări îndeaproape și va ști când e timpul pentru o programare, va aranja proiecții sau radiografii regulate și va face ca tu și familia ta să fiți recunoscuți atunci când vă aflați în cabinet. În cazul în care dentistul tratează înâlnirea voastră ca pe ultima, ar putea fi timpul să cauți pe altcineva.

8. Îi pasă de personal

Medicilor buni nu le pasă numai de pacienți, dar sunt de asemenea la fel de drăguți și atenți cu personalul. Merită să observi modul în care medicul dentist interacționează cu colegii, deoarece îți poți face o idee despre stilul său de conducere și despre starea de spirit a celor care lucrează cu tine.

9. Îți urmărește starea

Anumite proceduri stomatologice pot fi lungi și anevoioase, făcându-te să te simți indispus timp de câteva ore după aceea. Un bun dentist va urmări îndeaproape starea ta și te va contacta după o procedură deosebit de lungă și dificilă, pur și simplu pentru a se asigura că te simți bine și că nu există complicații care să împiedice recuperarea.

10. Te apreciază ca pacient

Nu vrei să te simți doar ca un alt punct de pe lista sau din agenda dentistului. Cei mai buni medici stomatologi au un mod de a-i face pe pacienți să înțeleagă că le pasă de ei, personal. Sunt interesați de viața pacienților, de preocupările lor și a familiei și sunt dornici să devină parte din echipa lor de îngrijire generală.

Alegerea unui dentist nu este o decizie pe care o iei foarte ușor. El sau ea ar trebui să te vadă ca un pacient pe viață, nu doar pentru o dată sau de două ori. Făcând echipă cu cei mai buni profesioniști medicali înseamnă să lucrezi cu oameni care înțeleg preocupările tale și cunosc istoria ta ca pacient. Cel mai bun dentist îți oferă mereu îngrijirea pe care tu și familia ta o meritați.


Pentru a înțelege cauzele durerilor de dinți, este important să avem o înțelegere de bază a structurii unui dinte: rădăcina implantată în alveola dentară, continuată cu colul în raport cu gingia, iar la exterior coroana vizibilă, de culoare albă.

Durerea de dinți poate fi cauzată de o infecție, o carie, dinți sensibili, gingigii sau chiar nervul dintelui. Farmaciile oferă o gamă variată de medicamente pentru aceste afecțiuni, medicamente ce pot fi eliberate fără rețetă.

Se recomandă contactarea unui medic dentist pentru o consultație, dacă durerea este puternică, sau persistă mai mult de 36 de ore, sau este însoțită de alte probleme de sănătate.


sarcina si sanatatea dentara

Când sunteți gravidă, este important să vă mențineți o stare bună de sănătate dentară pe tot parcursul sarcinii. Este de asemenea necesar să vă informați în legătură cu problemele speciale care pot afecta femeile gravide în timpul sarcinii. La clinica stomatologică Stomalux, doctorii noștri au tot felul de pacienți, de la copii mici până la seniori, inclusiv femei însărcinate.

Când să vedeți un dentist în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, este foarte important să mențineți o stare bună de îngrijire a sănătății dentare. Cu toate acestea, ar trebui să așteptați până în al doilea trimestru, ideal în jurul lunii a cincea, pentru a face o vizită la dentist pentru o consultație completă. Dacă există o urgență stomatologică, sunați la biroul nostru imediat și explicați situația. Indiferent de luna în care sunteți cu sarcina și chiar dacă i-ați comunicat medicului dentist sau personalului faptul că sunteți gravidă la o vizită anterioară, menționați lucrul acesta la fiecare întâlnire. În timpul primului trimestru, au loc o multitudine de schimbări în corp pe măsură ce are loc dezvoltarea majoră a fătului și de asemenea în cel de-al treilea trimestru, atunci când riscul de naștere prematură poate crește. Modificările hormonale datorate sarcinii pot duce la nevoi speciale de îngrijire. La fiecare întâlnire, medicul dentist se va uita cu mare atenție la dinții și gingiile dumneavoastră pentru a se asigura că nu există probleme care să vă afecteze dinții precum gingivita în timpul sarcinii.

Grețurile de dimineață în timpul sarcinii și sănătatea orală

Răul de dimineață nu este doar un eveniment neplăcut; poate face ravagii asupra sănătății orale. Când vomați din cauza grețurilor de dimineață, acidul gastric care vine o dată cu voma se poate depune pe dinți și gingii. Chiar dacă primul instinct este probabil să apucați periuța și să vă spălați pe dinți, mai bine nu o faceți încă. Acidul gastric înmoaie temporar smalțul iar periajul îl poate deteriora. În schimb, folosiți apă de gură sau clătiți gura cu o lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o cană de apă.

Sensibilitatea și sângerarea gingiilor – gingivita în timpul sarcinii

Puțin sânge pe periuța de dinți din când în când nu e nimic de speriat întrucât gingiile dumneavoastră vor deveni mai sensibile în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează în primul rând modificărilor hormonale din timpul sarcinii. Dar dacă cantitatea de sânge de pe periuță devine îngrijorătoare sau dacă gingiile devin inflamate sau prea sensibile, faceți o programare la stomatolog pentru a reduce potențialul de a dezvolta o problemă serioasă, cum ar fi gingivita din timpul sarcinii.
Gingivita în timpul sarcinii apare atunci când aveți gingii inflamate, care sângerează, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii. Creșterea fluxului sanguin face ca gingiile să se umfle, iar la rândul lor acestea devin mai sensibile și iritate. Sunteți probabil în imposibilitatea de a vă opune răspunsului normal al corpului la acumularea bacteriilor, tot din cauza modificărilor hormonale legate de sarcină, ceea vă face mai predispusă la apariția gingivitei în timpul sarcinii. Severitatea crește în cel de-al doilea trimestru.
Dacă nu este controlată, gingivita din timpul sarcinii poate provoca parodontită, o formă mai gravă a problemelor cu gingiile. Acest lucru necesită o atenție specială din cauza riscului crescut de naștere prematură. Așadar este imperativ să ne contactați imediat dacă aveți gingiile umflate sau observați o cantitate de sânge mai mare pe periuța de dinți.

Ce se întâmplă dacă am probleme dentare în timpul sarcinii?

Acum că știți despre potențialele efecte negative ale gingivitei în timpul sarcinii, ar trebui să știți despre alte chestiuni care privesc sănătatea orală din timpul sarcinii. În timp ce sunteți gravidă, după cum am menționat mai sus, cel mai bun moment pentru a vă face o programare la noi pentru o examinare orală completă este în cel de-al doilea trimestru. Ar trebui pe cât posibil să evitați procedurile dentare majore până când nașteți. Dacă aveți probleme care vă supără, este foarte important să veniți cât mai devreme, nu doar pentru sănătatea dentară dar pentru starea generală de sănătate a dumneavoastră și a copilului. Când vizitați clinica noastră în timpul sarcinii, vom lua toate măsurile de precauție pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră.
Nu ar trebui să vă fie administrat oxid de azot în timpul sarcinii, din cauza potențialului de malformații congenitale. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) face referire la mai multe studii care au arătat că atunci când s-a administrat oxid de azot femelelor gestante de șobolani în laborator rezultatele au arătat că “expunerea la N2O în timpul gestației poate produce efecte adverse asupra sănătății copilului.”

Cum influențează afecțiunile dentare dezvoltarea copilului

Un copil în dezvoltare poate suferi complicațiile grave ale mamei sale dacă aceasta are o boală de sănătate dentară. Atunci când mama are o boală parodontală, copilul este afectat în așa fel încât poate suferi o scădere în greutate sau chiar naștere prematură. Infecțiile dentare cauzează complicații severe, pot duce chiar și până la moarte. Un abces dentar are o acumulare de infecție care poate fi înghițită și care apoi se poate stabili în jurul organelor majore. Complicațiile grave ale problemelor dentare majore nu provoacă doar complicații pentru sănătatea dentară a dumneavoastră ci acestea pot afecta și copilul în dezvoltare. Atunci când bacteriile se formează în gură, fie datorită gingivitei din timpul sarcinii, unui abces dentar sau orice altă cauză legată de sănătatea dentară, aceste bacterii pot pătrunde în placentă și în fluxul sanguin al copilului și îi pot afecta dezvoltarea. Acesta este modul în care au loc nașterile premature, greutatea mică la naștere și posibilitatea avorturilor spontane atunci când sunt legate de afecțiuni dentare. Dintr-un raport al BabyMed aflăm că “femeile cu afecțiuni gingivale au de opt ori mai multe șanse de a avea o naștere prematură sau un copil cu greutate scăzută la naștere.”

Sănătatea dentară din timpul sarcinii

Când aveți grijă de dinții dumneavoastră în timpul sarcinii, puteți reduce șansele de a întâmpina probleme grave legate de sănătatea orală. Mâncați sănătos și spălați dinții de două ori pe zi. Amintiți-vă să nu vă spălați pe dinți imediat după grețurile de dimineață, din cauza acidului gastric care poate slăbi temporar smalțul dinților. În schimb, clătiți cu apă de gură sau apă cu bicarbonat de sodiu. Amintiți-vă să folosiți ața dentară, dar ușor pentru a evita iritarea gingiilor sensibile. În timp ce doriți să evitați oxidul de azot și procedurile majore în timpul sarcinii, trebuie să vă mențineți cea mai bună stare de sănătate orală, așadar sunați-ne pentru a vă programa la un control amănunțit. Anunțați-ne că sunteți gravidă și dacă nu există probleme grave, vă vom face o programare la unul din doctorii noștri în timpul celui de-al doilea trimestru. Dacă aveți probleme serioase cu dinții sau gingiile, sunați-ne imediat și vă punem în fața dentistului. Amintiți-vă de complicațiile care vă pot afecta pe dumneavoastră și pe copilul în dezvoltare dacă problemele dentare grave nu sunt abordate cât mai din timp.
Doctorii Stomalux și personalul nostru profesionist sunt aici pentru tine pe tot parcursul sarcinii și dincolo de ea. Felicitări!


© 1996 - 2017 Stomalux